Kad započeti s anti-age njegom i koje proizvode koristiti u različitim fazama života?

by | 11 lipnja, 2021

Istina je da što prije počnemo koristiti njegu protiv starenja, to bolje. Suprotno uvriježenom mišljenju, štete od sunca na koži zapravo se događaju tijekom našeg djetinjstva i mladosti, a posljedični znakovi se mogu početi pokazivati već u ranim dvadesetima.

No, to ne znači da naša koža zahtijeva potpunu anti-age rutinu već od 18. godine, nego ima različite potrebe u različitim razdobljima života. Bore se počinju formirati u dubljim slojevima kože puno prije nego doista postanu vidljive na površini. Proces nastanka bora počinje u ranim dvadesetima, a tek desetak godina kasnije počinjemo ih uočavati na našoj koži.

Pročitajte: Kako da šminka preživi ljetnu vrućinu?

Kad započeti s anti-age njegom i koje proizvode koristiti u različitim fazama života?

Dvadesete i tridesete
Prije svega, uvrstite barem hidratantnu kremu, vitamin C i SPF u svoju rutinu, te navečer temeljito očistite lice. Već tim malim koracima u ranim dvadesetima, vidno ćete usporiti pojavu prvih znakova starenja kože. U drugoj polovici dvadesetima prije spavanja uvodite ritualno nanošenje seruma koji će djelovati ciljano za vašu problematiku kože. Onda se još više moramo brinuti i o regeneraciji zdravih stanica kože i to koristeći hranjive preparate za čišćenje, esenciju ili tonik, hidratantnu kremu, njegu oko očiju te masku po potrebi. Bit ćete zahvalni sami sebi u godinama koje dolaze.

Pročitajte: Maske za hidrataciju lica za kojima stalno posežemo

Četrdesete
Kako ulazimo u četrdesete, naša koža postaje mnogo osjetljivija na utjecaje starenja. Proizvodnja kolagena se rapidno smanjuje, a kao rezultat, naša koža počinje gubiti elastičnost te se pojavljuju dublje bore. Vrijeme je za kreme koje stimuliraju proizvodnju vitalnih proteina kako bi se popunile bore i poboljšala čvrstoća kože te suplemente koji će vam dodatno pomoći nahraniti kožu. Korištenje dnevne i noćne anti-age njege u ovoj je dobi nevjerojatno važno. Uz dnevnu i noćnu kremu, važno je dodati i serum koji će “zaključati” vlagu u koži, ali i dodatno potaknuti djelovanje krema. Koža će postati čvršća i “podignuta” te kao da je ponovno udahnula mladenački sjaj. Birajte proizvode s kolagenom, hijaluronskom kiselinom, uljima koja vam odgovaraju i drugim hranjivim sastojcima.

Pedesete
Većina se žena u ranim pedesetima susreće s menopauzom, što ima velike utjecaje na stanje naše kože. Kako se razina estrogena smanjuje, zaštitna barijera naše kože i sposobnost zadržavanja vode i lipida znatno opada, ostavljajući naš ten ozbiljno suhim i dehidriranim. Ovaj proces samo pojačava vidljivost dubokih bora uz dodatnu pojavu tamnih mrlja i sivog tona kože. Stoga je u ovoj dobi potrebno koristiti mnogo bogatije i intenzivnije formule koje aktivno prodiru u kožu. U ovoj dobi tamne mrlje također počinju biti vidljivije i na našim rukama. Stoga redovito koristite ciljanu, hranjivu anti-age kremu za ruke protiv pigmentacijskih pjega.

Pročitajte: Kako dobiti zdravi sjaj na licu za svaki tip kože

U svim fazama života obavezno je svakodnevno korištenje SPF-a, tijekom cijele godine i nanošenje svih proizvoda koje stavljate na lice, također na vrat i dekolte jer tamo se ipak godine brže poznaju.

Foto: Pexels