Što se događa u vašem tijelu kad pojedete tjesteninu

by | 30 listopada, 2020

Jela s tjesteninom mnogima su omiljen odabir, osobito za one kojima uvijek nedostaje vremena za pripremu kompliciranijih obroka. No jeste li se ikada zapitali što se događa s vašim tijelom kada jedete tjesteninu?

Prema istraživanju Oxfama iz 2011. godine, tjestenina je najpopularnije jelo na svijetu (ispred mesa, riže i pizze). Drugo istraživanje iz 2013. pokazalo je da nevjerojatnih 59 % odraslih osoba u SAD-u jede tjesteninu barem jednom tjedno, a to ne čudi kada znamo da je ona jeftina, zasitna i svestrana.

“Kad se konzumira u kontekstu dobro uravnotežene, visokokvalitetne prehrane, tjesteninu možete bez imalo savjesti uklopiti u svoj život a da se ne kosi s vašim zdravljem”, kaže Lindsey Kane, nutricionistkinja i direktorica tvrtke Sun Basket.

1. Dobit ćete solidnu dozu energije

Složeni ugljikohidrati su primarni izvor goriva.

Evo kako to funkcionira: kad vaše tijelo probavi ugljikohidrate, oni se razgrađuju u glukozu. Kad glukoza uđe u krvotok, ona se unosi u stanice vašeg tijela i koristi za proizvodnju određene molekule goriva (poznate kao ATP), koju stanice tada mogu koristiti za rješavanje širokog spektra zadataka. Čak i ako vaše tijelo već ima dovoljno glukoze da zadovolji svoje potrebe, sav višak možete pohraniti kao glikogen (obično u mišićima ili jetri) za kasniju uporabu.

2. Mogli biste biti bolje raspoloženi

Govoreći o složenim ugljikohidratima, Kane kaže da oni zapravo mogu pomoći u stimuliranju proizvodnje serotonina u vašem mozgu, koji je poznat kao hormon dobrog raspoloženja.

Serotonin nije samo prirodni stabilizator raspoloženja. On također igra ulogu u podršci zdravlju kostiju, kao i u pomaganju tijelu u zacjeljivanju rana.

3. Osjećat ćete se sito

Podrazumijeva se da tjestenina može biti zasitna, ali to se posebno odnosi na onu napravljenu od cjelovitih žitarica. Zašto? Jer sadrži više zasićenih vlakana.

“Nasuprot tome, konzumiranjem bijele tjestenine – koja je napravljena od rafiniranog bijelog brašna – vaše tijelo to brže probavi i nema isti zasitni učinak kao cjelovita pšenica”, upozorava osnivač Vive Nutrition Andres Ayesta.

4. Ako pretjerate, mogli biste imati probavne smetnje

Ako se osjećate malo presito ili imate bilo kakvih drugih neugodnih probavnih smetnji nakon što ste pojeli tjesteninu, možda ste je pojeli previše.

“Dio ove nelagode posljedica je fizičke nelagode koja dolazi s rastezanjem želuca, a dio je od količine energije koju vaše tijelo mora izdvojiti za potporu pravilnoj probavi (krv se usmjerava u vaš želudac kako bi pomogla probavi). Konačno, dio je posljedica ekstremnog skoka šećera u krvi, nakon čega slijedi pad”, kaže Kane.

Ako ste pretjerali s tjesteninom, Kane napominje da biste mogli pasti i u “prehrambenu komu” zbog koje ćete se osjećati letargično i nećete imati energije.

Iako tjesteninu mnogi povezuju s debljanjem, Ayesta inzistira na tome da je jedini način na koji tjestenina može ugroziti uzak struk taj da neprestano jedete prevelike porcije.

5. Dobit ćete dozu vitamina i minerala

Točnije, Kane kaže da tjestenina nudi zdravu dozu bakra i željeza (koji podržavaju proizvodnju crvenih krvnih stanica i transport kisika), selena i mangana (koji pomažu antioksidansima u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju upalu, prerano starenje i kronične bolesti), fosfora (koji igra ulogu u zdravlju kostiju) i vitamina B-kompleksa (koji su povezani s energetskim metabolizmom), kako prenosi Eat This, Not That.

IZVOR: INDEX.HR