Jeste li već otkrili ove priče o hrabrim hrvatskim liječnicima i liječnicama koji su promijenili svijet?

by | 11 ožujka, 2021
Kad odrastem, želim biti liječnik

Nakon što nas je oduševila knjigom za djecu Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, Tatjana Barat je pripremila još jedan naslov koji bi mogao postati kultno djelo u obiteljskim knjižnicama – Kad odrastem, želim biti liječnik.

Ovog puta Tatjana je surađivala s liječnikom Andrejem Proševom, dok ilustracije u knjizi potpisuje Ane Salopek. “Riječ je o knjizi za djecu koja kroz priče o razvoju medicine i prikazu dvadeset velikana hrvatske medicine razbija strah od posjeta liječniku, razvija kritičko mišljenje te djeci otvara vrata u svijet zdravstva i brige o sebi, kako o fizičkom tako i o mentalnom zdravlju”, otkriva nam Tatjana.

Kad odrastem, želim biti liječnik

Kad odrastem, želim biti liječnik otkriva kako se od davne prošlosti do danas razvijala medicina, kako su ljudi polako shvatili da je čistoća pola zdravlja, razvijali mikroskope, kako su izrađeni crteži unutarnjih ljudskih organa, osmišljeni prvi toplomjeri i stetoskopi, a i lijekovi su postajali sve bolji. Također, u knjizi doznajemo tko je bio prvi liječnik u povijesti čije je ime zabilježeno u knjigama i tko je prva hrvatska liječnica. Uz Milicu Šviglin Čavov upoznajemo i druge važne hrvatske liječnike koji su promijenili svijet i doprinijeli razvoju znanosti. Otkrivamo i odgovore na pitanja: Koju je ulogu u osnivanju prvog Medicinskog fakulteta u Hrvatskoj imao kirurg Miroslav pl. Čačković-Vrhovinski. Zašto se Franjo Durst naziva utemeljiteljem hrvatske ginekologije? Što je Eduard Radošević učinio za razvoj hrvatske stomatologije? Što je bio najveći san Andrije Štampara, specijalista higijene i socijalne medicine? Kako je mikrobiologinja Dora Filipović utjecala na mogućnost da se kupamo u bazenu ili kupujemo hranu u dućan? Tko je Fran Mihaljević, čovjek čije ime nosi Klinika za infektivne bolesti u Zagrebu, jedna od najboljih u ovom dijelu Europe? Pomoću ove knjige i mali i veliki imaju priliku uroniti u svijet medicine i upoznati priče najutjecajnijih hrvatskih liječnika i liječnica.

Andrej Prošev, dr. med. i Tatjana Barat

Andrej Prošev, dr. med. i Tatjana Barat

Autori ove knjige, Tatjana Barat i Andrej Prošev, naglašavaju kako istraživanje za knjigu nije bilo jednostavno. Krenuli su na putovanje u prošlost dugo nekoliko tisuća godina, sve od špiljskog pračovjeka pa do razvoja moderne medicine. Ne samo da je trebalo proučavati mnoge grane medicine nego je trebalo u moru sjajnih hrvatskih liječnika i liječnica izdvojiti one najznačajnije za stvaranje medicine kakvu danas poznajemo.

Popis muških liječnika lako su napravili, no kad je trebalo naći deset liječnica o kojima postoji literatura, našli su se pred pravim izazovom. Srećom, kada su svoju ideju predstavili drugim liječnicima, bez oklijevanja su im uskočili u pomoć. Pričajući priče o najutjecajnijim liječnicama i liječnicima iz Hrvatske autori će svojim malim čitateljima dokazati da mogu biti sve što žele. Knjigu možete pronaći ovdje.

Foto: PR