Jogom protiv napetosti

by | 19 srpnja, 2012

 Jednostavnim vježbama zasnovanim na jogi možete opustiti napete mišiče. Donosimo vam nekoliko savjeta.

Petominutna tehnika opuštanja
Lezite na leđa na tvrdu podlogu a ispod vrata stavite jastučić ako vam je tako udobnije. Smanjite razmak između donjeg dijela kralježnice i poda tako što ćete podignuti koljena prema prsima a onda ih polako spuštajte, klizeći stopalima po podu.

Raširite noge tako da stopala budu razmaknuta 20-30 cm, a ruke neka leže oko 40 cm od trupa, dlanove okrenite prema gore. Sklopite oči.

Usredotočite se na tijelo i disanje. Dok dišete, budite svjesni pokreta trbuha koji se diže i spušta. Polako nastavite udisati i izdisati, a misli usredotočite na osjećanje da vam zrak ispunjava pluća i da vam se trbuh širi sa svakim udisajem. Osjetite kako vam se trbuh opušta i tone dok izdišete i zamislite da vam cijelo tijelo tone u pod. Kako dalje budete izvodili ovu vježbu, osjećati ćete povećanu opuštenost dok izdišete i lakoću energije dok udišete.

Kotrljanje vrata
Spustite se na sve četri i ruke položite na pod točno ispod ramena.

Savijajte ruke dok vam vrh glave ne dotakne tlo a onda, dok izdišete, blago zakotrljajte glavu prema naprijed.

Prestanite kad osjetite blago zatezanje u stražnjem dijelu vrata i ostanite tako nekoliko sekundi. Dok udišete, polako zakotrljajte glavu na drugu stranu dok vam čelo ne dotakne pod. Polako ponavljajte cijeli niz 20 puta.

Tagovi: