Jesti voće na prazan želudac odličan je način detoksikacije tijela

by | 11 lipnja, 2013

Da je voće bogato hranjivim tvarima i da pruža brojne zdravstvene beneficije našem tijelu dobro je poznata činjenica. Voće nam pruža vitamine i minerale potrebne da vodimo zdrav život. No, kada treba jesti voće?

Naime, postoji pogrešno i pravo vrijeme za njegovu konzumaciju. Većina ljudi voli jesti voće odmah nakon obroka. Oni su zamijenili desert s voćem i smatraju to zdravijim izborom. No, iako je pohvalno što izbjegavaju desert pun kalorija i šećera, konzumiranje voća odmah nakon obroka nije najbolje vrijeme.

Prazan želudac

Jesti voće na prazan želudac je odličan način detoksikacije vašeg organizma. To je ujedno najbolje vrijeme kako bi se osigurala optimalna apsorpcija svih vitamina i minerala u voću. Konzumiranje voća za doručak je dobar način za probavni sustav u jutarnjim satima. Ono također osigurava sporo povećanje razine šećera u krvi.

Vježbanje

Voće je savršena grickalica ako redovno vježbate. Gricnite malo voća prije nego što počnete vježbati. Voće održava razinu energije u vašem tijelu, ali ne daje vam osjećaj sitosti i nadutosti.

Sezonsko voće

Tradicionalna medicina preporučuje da se voće jede prema sezonskim promjenama. Na primjer, sezonsko voće poput manga je savršeno za konzumaciju ljeti. Najbolje vrijeme za voće je prema njihovoj sezoni.

Između obroka

Najbolje vrijeme za konzumiranje voća jest jedan sat prije obroka i dva sata nakon obroka. To osigurava da se vitamin C, pektin i vlakna potpuno apsorbiraju po tijelu. Razina kolesterola u tijelu također je smanjena potrošnjom voća između obroka.

Nakon obroka

Kad voće konzumirate neposredno nakon obroka, apsorpcija fruktoze u tijelu će biti spora. Preostala fruktoza u probavnom sustavu proizvodit će organske kiseline koje uzrokuju nadutost i proljev.

Izvor: ljepota.ba