Jeste li znali da partnerska nevjera može biti i financijska?

Kršenje povjerenja je puno više od emocionalnog i seksualnog odnosa

by | 26 kolovoza, 2021

Iako često slušamo o nevjeri u partnerskom odnosu, postoji ogromna šansa da niste baš čuli za nezanemareni oblik prijevare – onaj financijski. Iako smo svjesni nekad naizgled bezopasnih financijskih navika i ponašanja naših partnera, često se može dogoditi da ne prepoznamo odmah znakove izigravanja povjerenja.

Kad pomislite o razlozima zbog kojih biste napustili svoga partnera, vjerojatno vam prvo na pamet padne seks, a onda i emocionalni odnos te visoki konflikti i nasilje. Međutim, razbijanje povjerenja u vezu može nadići i takve odnose. Iskorak s partnerom nije samo spavanje s nekim drugim bez njihovog znanja nego znači i skrivanje važnih tajni svih vrsta o svom životu od partnera na načine koji mogu negativno utjecati na njih, kao i na odnos.

Iako laganje o vašoj financijskoj situaciji nije izravno povezano sa seksom, naizgled seksualne konotacije koje izražava izraz “financijska nevjera” nisu potpuno neprikladne. Uostalom, i novac i seks osjetljive su teme, one koje se u mnogim društvenim kontekstima još uvijek često smatraju tabuom.

“Baš kao i seks, vrlo rijetko iskreno i pošteno govorimo o novcu”, kaže Lucy Rowett, certificirana seksualna trenerica i klinička seksologinja za Inside Hook, dodajući da je nedostatak spolnog, kao i financijskog odgoja, odgovoran za to. “Dobivamo vrlo malo dobrog financijskog obrazovanja ili ga vidimo samo pozitivno predstavljenog u medijima.”

Nažalost, novac – poput seksa – glavni je dio života i odnosa, a mogućnost otvorenog i iskrenog razgovora s romantičnim partnerima ključna je za održavanje zdrave veze i zdravih financija. Bilo da se radi o seksu ili novcu, povjerenje je ključ kad je riječ o zdravim dugoročnim partnerstvima.

Što je zapravo financijska nevjera?

Jednostavno rečeno, to je kad lažete svom partneru o novcu. “U vezi ili partnerstvu, financijska nevjera je kada jedna osoba prekrši sporazum vezan uz upravljanje, stjecanje, raspodjelu ili brigu o svojim financijama”, objašnjava Jennifer Litner, MFT, seksualna terapeutkinja, seksologinja i osnivačica Embrace Sexual Wellnessa. To može varirati od skrivanja duga na kreditnoj kartici ili otvaranja tajne kreditne kartice do posjedovanja tajnog bankovnog računa za koji nitko ne zna, skrivanja prisilne navike kupovine ili čak potpunog brisanja vašeg osobnog (ili zajedničkog) bankovnog računa.

Zašto se događa financijska nevjera?

Puno je razloga zašto ljudi skrivaju svoje financijske nedostatke od partnera. Uglavnom proizlazi iz toksične kulture koja gleda s visine na loše financijske odluke. Toliko je srama povezano s gubitkom novca, pogotovo kod muškaraca, da se dug skriva i kako se mi osobno ne bismo suočavalis tim. U partnerstvu se bojimo izgledati slabo, neodgovorno ili kao da smo propali. Netko tko se nađe u praksi financijske nevjere “nije naučio alate za učinkovito iskazivanje svojih nedostataka kada su u pitanju financijske odluke, i umjesto da budu iskreni i osjećaju se kao da podržavaju odnos koji ne osuđuje.

Kako spriječiti da financije unište odnos?

U jednom ćete se trenutku možda naći u tako velikoj financijskoj rupi da ćete se osjećati kao da se davite, a može vam se isto dogoditi i zbog aktivnog skrivanja istine od svoga partnera. To može biti prijelomna točka za neke ljude, kao i za partnerske odnose. Zato, kako bi se to spriječilo, prvi i najvažniji korak je preuzimanje odgovornosti za situaciju i iskrenost prema partneru. Razmislite zašto ste to skrivali – ulazak u ovisnosti, prevelika nekontrolirana potrošnja i sl. To će vam omogućiti iskrenost s partnerom, ali i zdravo rješavanje drugih problema.

Istina je ta da se mnoge osobe bore s novcem i često su izvor napetosti. Ako vam trebaju smjernice ili savjeti kako biste se riješili financijskih problema, ali i odnosa prema novcu i partneru, potražite psihološku pomoć i onu bankarskog savjetnika.

 

 

Foto: Sjale/Shutterstock