Jeste li znali da na grillu možete pripremati i voće? Imamo par savjeta!

by | 24 lipnja, 2020

Za mnoge od nas kuhanje ljeti znači grill i roštilj. Navikli smo već na meso, ribu i povrće s roštilja, no voće nekako konstantno zaboravljamo, a ne bismo trebali.

Grilano povrće još više dovodi da izražaja njegovu prirodnu slatkoću, a može biti i odlična kombinacija uz već standardna jela s roštilja. Odlična je opcija i kao samo, umjesto voćne salate, za kućne partije i druženja. Prije nego što krenemo na stvar i kažemo vam koje je voće najbolje grilati, moramo vam dati par natuknica.

Birajte voće koje nije premekano
Iako ga je najbolje jesti kada je već dovoljno zrelo i mekano, toplina grilla će ga još dodatno smekšati, pa će se meko voće jako raspasti.

Režite ga na veće komade
Iz očitih razloga, naravno, manji komadi voća neće funkcionirati kao što funkcionira grilanje velikih komada. No za sve manje što želite na grillu, napravite ražnjiće – nanižite voće na štapić kako ga ne bi gubili po roštilju. No pripazite na to da režete sve na jednake dijelove zbog dužine grilanja.

Stavite masnoću
Bez obzira na to da voće inače ne treba mastiti, u ovom slučaju, budući da se može zalijepiti na rešetku, bitno je namastiti ju prije, no pazite da bude neutralno ulje kao što je avokadovo. Jednostavno ga kistom nanesite na onu stranu voća koju grilate.

Dajte mu vremena
Jedna od najboljih stvari kada je grilano voće u pitanju je to koliko dobro izgleda. Nemojte ga okretati na grilu, kad vidite da je dobilo obrise rešetki na jednoj strani, okrenite na drugu.

Voće koje možete grilati u principu najviše ovisi o vama, no postoji ono koje je s obzirom na ljetne mjesece u kojima se nalazimo, najbolje iskoristiti. Stoga nemojte zaboraviti na ananas, breskve, nektarine, šljive, lubenicu, dinju, kruške, avokado, rajčicu, limun, naranče, grejp, banane, mango.