Voda iz boce nije tako sigurna za piće

by | 26 kolovoza, 2020

Flaširana voda obično se reklamira kao čista i sigurnija za piće od vode iz slavine. Međutim, samo zato što dolazi u čvrsto zatvorenoj bočici, umjesto da istječe iz slavine, ne čini je boljim izborom za vas. Brojne studije su otkrile da su neke tvari koje se nalaze u takvim bocama štetne tvari i da potencijalno mogu ugroziti vaše zdravlje.

“Voda u bocama prodaje se kao čišća od vode iz slavine, ali brojne studije pokazuju da definitivno to nije tako”, objasnila je Sherri Mason, autorica opsežne studije o flaširanoj vodi provedene tijekom 2018. godine i istraživačica u Penn State Erieu s Behrend Collegea.

Zato je portal Eat This, Not That izdvojio čak pet potencijalnih opasnosti konzumacije flaširane vode.

Može sadržavati arsen

Consumer Reports nedavno je proveo ispitivanje na 45 brendova flaširane vode. Između ostalog, rezultati su pokazali da izvorska voda Starke sadrži određenu razinu arsena koji je toksični metal.

Preciznije, izvorska voda Starkey imala je tri puta veću količinu arsena od bilo koje druge testirane marke. Iako su razine arsena i dalje bile ispod maksimalne dopuštene granice, Consumer Reports vjeruje da je razina previsoka, javlja The Guardian. Uz to, ovo nije prvi put da je Starkey pozvan zbog razine arsena koja je alarmantno visoka.

Iako vam ispijanje jedne boce takve vode vjerojatno neće naštetiti, James Dickerson, dr. znanosti i glavni znanstveni direktor Consumer Reportsa, primijetio je da “redovita konzumacija čak i malih količina teškog metala tijekom dužeg razdoblja povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, određenih karcinoma i nižeg IQ rezultata kod djece, a također postavlja i druga zdravstvena pitanja”.

Može sadržavati čestice plastike

Studija iz 2018. analizirala je 259 flaširanih voda iz cijelog svijeta i otkrila da ogromnih 93 posto njih sadrži “mikroplastične” sintetičke polimerne čestice. Da stvar bude još gora, Mason, koji je autor studije, rekao je da neke od plastičnih čestica nisu sve tako male, a neke su “definitivno vidljive bez povećala ili mikroskopa”.

Od 11 popularnih marki testiranih u studiji, istraživači su otkrili da je prosječna koncentracija plastike bila 325 mikroplastičnih čestica po litri vode u boci. Najgori prekršitelj studije, Nestlé Pure Life, imao je jedan uzorak koji je sadržavao više od 10.000 mikroplastičnih čestica po litri.

Iako je Mason napomenuo da još nema dovoljno podataka da bi se utvrdilo kako ova izloženost plastici utječe na ljudsko zdravlje, drugi su rekli da izlaganje plastici svakako može biti opasno za ljude.

“U životinjskim modelima i u epidemiološkim studijama na ljudima imamo povezanost između izloženosti plastici i opasnosti po zdravlje”, izjavio je za Time u svibnju 2019. Frederick vom Saal, ugledni profesor bioloških znanosti na Sveučilištu Missouri.

izvor: index.hr