Jeste li se susreli sa sindromom računalnog vida?

by | 11 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Suvremeno doba razvilo je ovisnost o kompjuteru, mobitelu i videoigricama. Kompjuteri svakako čine posao lakšim i efikasnijim, no istovremeno kompjuteri ostavljaju negativne posljedice na zdravlje, prije svega na vid.

Bolovi u vratu

Prema najnovijim istraživanjima, više od 80 posto onih koji rade na računalu ima probleme s vidom. Simptomi se mogu manifestirati kao zamor, glavobolja, bolovi u vratu, leđima, umor, naprezanje očiju, dupli i povremeno zamagljen vid, piše Dnevni avaz.

Ako se tijekom dana provodi više od tri sata ispred ekrana, svatko ima predispoziciju razviti sindrom kompjuterskog vida.

Tehnologija se svakodnevno usavršava, a morfologija oka nije se mijenjala tisućama godina. Ljudsko oko nije prilagođeno za dugo gledanje u ekran kompjutera.

Isto je i kada se mnogo vremena provodi ispred televizora i drugih elektronskih uređaja s ekranom, kao što je mobitel ili tablet.

Učestalost treptanja

Istraživanja navode da ljudi nedovoljno trepću kada su koncentrirani na ono što rade.

Pri radu za kompjuterom učestalost treptanja smanjuje se i do pet puta i to dovodi do isušivanja i umora oka.

Za sada, nema pouzdanih dokaza da upotreba kompjutera dovodi do trajnog oštećenja vida. Ipak, budite oprezni, ovaj sindrom ne treba olako shvatiti, tvrde istraživači.

Opasnost za djecu

Sindrom kompjuterskog vida može izazvati lošu produktivnost u radu kod odraslih, a kod djece dovesti do poteškoća u učenju. Dječiji vid dodatno opterećuje igranje igrica na kompjuteru, tabletu i telefonu. Stručnjaci tvrde da je sve više djece kratkovido zato što previše vremena provode ispred ekrana.

Mjere prevencije

Monitor vašeg kompjutera treba biti postavljen na udaljenosti jednakoj dužini vaše ruke, točno ispred vas, a ne sa strane. Bitno je da redovno trepćete dok radite za kompjuterom. Pravite kratke pauze kako biste opustili očne mišiće od naprezanja.

Umanjite svjetlost

Promijenite osvjetljenje u prostoriji kako biste umanjili učinak svjetla na vaš ekran. Ako svjetlost s prozora u blizini uzrokuje odbljesak, pomaknite monitor. Možete kupiti i stolnu pokretnu lampu koja će jednako rasporijediti svjetlost nad vašim radnim stolom. Također, možete staviti i poseban filter za monitor.

IZVOR: N1.HR