Jeste li se ikad zapitali zbog čega je kefir bitan?

by | 23 ožujka, 2020

Kefir se od svojih početaka do danas najčešće proizvodi od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka i uz pomoć “kefirnih zrnaca”. Kefir je definitivno omiljeni fermentirani napitak koji postoji već stoljećima. Nutritivno je bogat, a sadrži dobre bakterije za naša crijeva, ali donosi i druge blagodati. Je li stvarno toliko dobar kao što se priča o njemu?

Kefir dolazi iz područja Kavkaza, regije na granici Azije i Europe. “Danas su najveći proizvođači kefira na svijetu Poljska i Rusija, kao i Švedska, Norveška, Finska i Njemačka”, kaže dijetetičarka i stručnjakinja za prehranu Paulina Nowak u intervjuu za HealthHowStuffWorks.

Kefir se od svojih početaka do danas najčešće proizvodi od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka. “Međutim, može se proizvesti i s biljnim napicima kao što su kokosovo, sojino i rižino mlijeko”, dalje dodaje.

Kada se proizvodi od životinjskog mlijeka, kefir ima konzistenciju pitkog jogurta s blagom prirodnom karbonacijom. Kefir je takav od kombinacije kvasca i bakterija poznatih pod nazivom “kefirna zrnca”. Ona se hrane i razmnožavaju u mlijeku i nemaju rok trajanja, a ovaj napitak sadrži puno probiotika.

Probiotici u kefiru su “dobre bakterije” slične onima koje se prirodno nalaze u probavnom taktu. “To znači da je kefir dobar za zdravlje crijeva jer podupire i pomaže kod povećanja zdravih bakterija i sprječava rast štetnih bakterija”, kaže dijetetičarka Melissa Hooper. Kefir također može biti koristan osobama koje često uzimaju antibiotike jer će pomoći u obnovi dobrih bakterija, a može pomoći i kod probavnih smetnji.

Kefir je također dobar izvor hranjivih sastojaka. Šalica običnog kefira sadrži samo 110 kalorija, a bogata je fosforom, kalcijem, vitaminom B12, riboflavinom, magnezijem i vitaminom D.

Postoje li loše strane?

“Nema puno negativnosti osim ako vam se jednostavno ne sviđa okus,” kaže registrirani dijetetičar Keith-Thomas Ayoob. Dalje savjetuje da se čitaju etikete na proizvodima jer mogu biti dodani šećeri te naglašava da je siguran za sve uzraste osim za one koje su alergični na mliječne proizvode.

Istraživanje otkrivaju neke iznenađujuće dobrobiti od konzumiranja kefira. Jedno istraživanje objavljeno u iranskom časopisu 2015. otkrilo je da konzumiranje kefira snižava razinu šećera u krvi kod dijabetičara. Istraživanje objavljeno u časopisu Clinical Lipidology 2017. o djelovanju kefira na kolesterol otkrilo je značajno smanjenje “lošeg kolesterola”. Istraživači vjeruju da probiotici u kefiru mogu utjecati na to kako tijelo apsorbira kolesterol iz hrane.

IZVOR: RTL.HR