Jeste li se ikada zapitali kako nezdrava i masna hrana utječe na vaš mozak?

by | 23 lipnja, 2020

Tijekom karantene, mnogi su utjehu pronašli u hrani. Pomoću nje borili su se sa stresom i osjećajem neizvjesnosti. Tijekom prekomjernog uživanja u hrani problem je i ako posežete za masnim, nezdravim namirnicama.

Nova studija objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, a koju su proveli istraživači Državnog sveučilišta Ohio, sugerira da je jedenje samo jednog obroka s visokim udjelom zasićenih masti dovoljno da se poremeti nečija koncentracija. Drugim riječima, oni koji su imali privilegiju da za vrijeme pandemije rade kod kuće i redovito su uživali u takvoj hrani možda su primijetili da im je sve teže ostati fokusiran.

U istraživanju je sudjelovala 51 žena, od kojih je svaka upućena na testiranje koje je ispitalo njihovu pažnju ujutro, a zatim i pet sati nakon konzumiranja obroka koji sadrži zasićene masnoće ili jela koja su se sastojala od zdravije nezasićene masti (u ovom slučaju je to bilo suncokretovo ulje). Skupina koja je jela obrok sa zasićenim masnoćama postigla je lošije rezultate na testu pažnje od one koja je jela obrok s nezasićenom masnoćom.

Stephanie Urrutia, nutricionistkinja iz centra The Ohio State University Comprehensive Cancer Center, smatra kako konzumacija hrane bogate šećerom i zasićenim masnoćama, ali siromašne vlaknima, često uzrokuje kaos u crijevima, koja mogu podleći upalama. Kad se to dogodi, uski spojevi probavnog trakta se opuštaju i ostavljaju rupe u crijevima.

Toksin koji je ometao koncentraciju sudionica naziva se endotoksemijom. I premda studija nije utvrdila što se točno događa u mozgu, rezultati su otkrili potencijalnu vezu između zasićenih masti i osi crijeva i mozga. Studija sugerira da zasićene masnoće mogu prouzrokovati upalu crijeva, što tada može uzrokovati upalu unutar mozga.

Stoga, kad sljedeći put pojedete obrok bogat zasićenim masnoćama, obratite pažnju na to što se događa s vašom koncentracijom. Prema podacima ove studije, trebali biste osjetiti pad koncentracije, kako navodi Eat This, Not That.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Kristina Bratko on Unsplash