Jesenska musaka

by | 4 studenoga, 2013

Namirnice:

  • 8 većih pečenih paprika roga
  • 1 srednji patlidžan
  • 3 jaja
  • ulje
  • 200 g brašna
  • 400 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 60 g ribanog tijesta
  • 1 dl soka od rajčice
  • 1/2 žličice mljevene paprike
  • mješavina začina

Za umak:

  • 2 jaja
  • 2 dl vrhnja
  • 2 dl mljeka

Priprema:
1. Pečene paprike oguliti i očistiti od peteljki i sjemenki. Zatim ih uvaljati u brašno, pa u umućena jaja i peći na vrućem ulju s obje strane dok ne porumene.
2. Patlidžan oprati i zajedno sa korom narezati na tanje kolutove. Zatim ga posoliti i pričekati da pusti sok. Uvaljati ga u brašno, pa u umućena jaja i peći dok ne porumeni.
3. Luk narezati na kockice, mrkvu krupno naribati, pa sve zajedno popržiti na malo ulja. Dodati mljeveno meso, te i njega popržiti da promijeni boju. Zatim uliti sok od rajčica, mljevenu papriku i malo vode po potrebi, pa pirjati dok meso na pola ne omekša. Nakon toga posuti ribanim tijesom, začiniti po želji i nastaviti s pirjanjem dolijevajući vodu po potrebi dok ribano tijesto ne nabubri.
4. Vatrostalnu posudu nauljiti i dno obložiti polovicom komada pohanih paprika. Preko nje rasporediti polovicu nadjeva od mesa i prekriti ga pohanim patlidžanom. Zatim nanijeti preostali nadjev od mesa i prekriti drugom polovicom paprika.
5. Posebno umutiti jaja, vrhnje i mljeko, te preliti preko musake. Peći u zagrijanoj pećnici na 200ºC dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept