Tradicionalno talijansko jelo kojeg se ne možemo zasititi

Osim što je ukusno, vrlo je jednostavno za pripremu

by | 16 kolovoza, 2021
parmigiana

Posuđivati recepte za specijalitete od naših susjeda svakako je nešto u čemu uživamo, pogotovo kad je riječ o genijalnim vege jelima koje vrlo lako možemo pripremiti kod kuće.

Jedno od takvih jela je i parmigiana, tradicionalno talijansko jelo s patlidžanima koje može biti predjelo, glavno jelo ili prilog. Iako postoji više verzija, većina će se složiti da je najbolja parmigiana s juga Italije, sa Sicilije, te je najviše rekreirana verzija diljem svijeta. Patlidžani, rajčica i parmezan glavni su sastojci ovog ukusnog složenca kojeg se nećete moći zasititi. Umjesto parmezana možete koristiti i mozzarellu, ovisno o vašim preferencijama. U nastavku pročitajte recept i dobar tek.

Sastojci:
Umak
450 g pelata
3 češnja češnjaka, usitnjena
1 žlica maslinovog ulja
1/4 šalice crvenog vina
1/2 žličice šećera
1/2 žličice soli
1/4 šalice lišća svježeg bosiljka

Patlidžani
800 g patlidžana (jedan veliki ili više manjih)
1/4 šalice maslinovog ulja + 1 žličica sol
2 žlice krušnih mrvica
2 žlice oraha
1/2 šalice naribanog parmezana
3/4 šalice mozzarelle, narezane na kockice

Priprema:
Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte češnjak dok ne požuti, oko 5 minuta, pa dodajte rajčicu sa sokom, vino, šećer, sol i bosiljak. Kuhajte uz povremeno miješanje 20-25 minuta, dok se umak ne zgusne. Pećnicu zagrijte na 230 °C. Patlidžane operite i narežite na tanke krugove (ako su manji) ili uzdužno (ako je patlidžan velik). Položite narezani patlidžan na pladanj za pečenje, posolite ga i premažite maslinovim uljem s obje strane. Pecite po 15 minuta sa svake strane dok ne posmeđe. Vatrostalnu zdjelu lagano premažite uljem pa dodajte sloj umaka od rajčice. Zatim posložite jedan sloj patlidžana pa ga zalijte umakom i posipajte polovicu količine mozzarelle i parmezana. Nakon toga ponovno složite sloj patlidžana, umaka i obje vrste sira. Pomiješajte krušne mrvice i usitnjene orahe u maloj zdjelici s 1/4 žličice soli i 1 žličicom maslinovog ulja te nanesite odozgora. Pecite 20-25 minuta te ohladite nekih 15 minuta prije serviranja.

Foto: Alleko via Getty Images