Jedite krastavac što češće – eliminira toksine, a dobar je i za kožu i kosu

by | 17 srpnja, 2015

Zbog svog sastava, krastavac smanjuje rizik od nekoliko tipova raka, dobar je za kožu i kosu, te hidratizira tijelo i eliminira toksine.

krastavac-think

Krastavac se smatra četvrtim najviše uzgajanim povrćem u svijetu. Iskoristite sezonu ove namirnice i počastite tijelo ovom blagotvornom hranom. Pa, da vidimo koje su to beneficije koje vam unošenje krastavca daruje.

1. Krastavac je bogat izvor vitamina B. Zato, ne propustite svaki dan unijeti svjež krastavac u organizam. Iskoristite sezonu ovog povrća i organizam počastite vitaminom B.

2. Hidratizira tijelo i eliminira toksine jer 95 posto krastavca čini voda. Ovo povrće sadrži najviše vitamina koje je organizmu potrebno za svaki dan. Nemojte ga guliti, jer se u koži krastavca nalazi najviše vitamina C – 10 posto od preporučene dnevne doze koju bi trebalo svakodnevno unositi u organizam.

3. Dobar je za kožu i kosu. Pomaže prilikom opeklina od sunca i iritacija na koži. Ogulite ga i kožu krastavca stavite na upaljena mjesta, te će njegova protuupalna svojstva ubrzo ublažiti upalu. Zbog visokog sadržaja silikona i sumpora, potpomaže brži rast kose. Ako imate problema s kosom, trk do tržnice. Također, narežite krastavac na kolutove i rasporedite po licu. Na taj način ćete prirodno i lako očistiti kožu zahvaljujući mineralnim solima u sastavu ovog povrća.

4. Djeluje kao lijek i preventiva mnogih bolesti. Zbog svog sastava, krastavac smanjuje rizik od nekoliko tipova raka, uključujući rak dojke, prostate, jajnika i maternice. Liječi dijabetes, reducira kolesterol i drži pod kontrolom krvni tlak. Naime, sok od krastavca sadrži hormon koji je potreban stanicama gušterače kako bi proizvodile inzulin, te je izuzetno dobar za dijabetičare. Kalij koji je sadržan u krastavcu pomaže kod reguliranja krvnog tlaka i preporučuje se osobama s povišenim tlakom da ga uvrste u svakodnevnu prehranu.

5. Pomaže kod mršavljenja i probave. Dnevna potrošnja krastavca može se smatrati kao značajan korak ka postizanju bolje linije tijela. Preporučuje se svima koji pokušavaju smršavjeti jer sadrži dosta vode u sebi i dijetalnih vlakana koji oslobađaju tijelo od toksina.

6. Ako imate problema s neugodnim zadahom, krastavac vam može pomoći. Držite kolut krastavca u ustima 30 sekundi i pomoći će uništavanju bakterija u usnoj šupljini koje izazivaju loš zadah.

7. Pomaže u skidanju celulita. Dakle, znamo da se kod borbe sa celulitom preporučuje unošenje što veće količine vode na dnevnom nivou. Kao što smo već spomenuli, krastavac je i više nego bogat vodom, te jedenjem ovog povrća podstičete izlučivanje vode iz organizma i izbacivanje toksina. Pomaže i kod kamena u bubrezima i mokraćnom mjehuru.

8. Posebno izražena prisutnost kalija u krastavcu korisna je u vrućim ljetnim danima kada se pojačano znojite, a poznato je da se tijelo kalija oslobađa upravo prilikom znojenja.

Izvor: Life Contnent
Foto: Guliver/Thinkstock