JEDETE LI BRZO? Dobro razmislite i OBAVEZNO započnite jesti sporo!

by | 5 rujna, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Kineska poslovica kaže: „Što manje jedete to više uživate u okusu, što više jedete to manje uživate“.

Ipak, malo ljudi voli jesti sporo. Objed bi trebao trajati pola sata do sat vremena, pa kada se uhvatite u brzinskom i stresnom jelu, prisjetite se dobrobiti od usporavanja.

Uistinu ćete početi osjećati različite okuse i teksture
Ako jedete sporije, obroci će vam postati iskustven doživljaj, a ne prejedanje. Prema hrani se ponašajte kao prema prirodi. Pokušajte cijeniti boje, okuse, arome…

Smanjujete rizike prejedanja

Treba oko 20 minuta da bi signal sitosti stigao do mozga. Usporavajući unos hrane, mozak će na vrijeme shvatiti da je tijelo sito.

Smanjujete rizike probavnih tegoba
Prebrzo konzumiranje hrane može uzrokovati probavne probleme, bolove u želucu, glavobolje i druge zdravstvene probleme. Na objede gledajte kao na aktivnosti gdje ćete se opustiti i uživati bez razmišljanja o problemima.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Kako se usporiti dok jedete:

Jedite prije nego što postanete neizdrživo gladni
Ako ste previše gladni, bit će teško jesti polako. Najbolji način je da ne čekate glad da biste jeli, nego da imate obroke u redovito vrijeme. Rasporedite tri glavna i dva međuobroka u vama odgovarajuće vrijeme.

Između zalogaja odložite vilicu
Klasičan savjet je da između zalogaja spustite vilicu i sažvačete hranu. Nakon što progutate, ponovno uzmite vilicu. To će vas usporiti, ali i smanjiti nakupljeni stres.

Usredotočite se na hranu
Često dok jedemo gledamo TV, mislimo o nekim problemima, ali osviješteno jelo donosi puno veći užitak. Nemojte pratiti tuđi tempo nego se usredotočite na sebe i okus hrane koju unosite.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: covermagazin.com