Što se događa u vašem organizmu ako jedete kivi svaki dan?

by | 2 rujna, 2020

Tri kivija na dan uzrokuju smanjenje sistoličkog tlaka za 3,6 milimetara žive, a lutein u kiviju preventivno djeluje na opasne bolesti srca. Osim toga, kivi pomaže u mršavljenju, potiče probavu te jača cijeli imunitet.

Ako se kivi jede redovito, po jedan kivi tri puta dnevno, tada on ima snažan učinak na sniženje krvnog tlaka, utvrdilo je istraživanje Sveučilišta Oslo na ispitanicima u dobi od 55 godina. Visoki krvni tlak jedan je od rizičnih faktora za nastanak bolesti srca te je “ubojica” broj jedan u svijetu, kako objašnjavaju znanstvenici.

Podiže imunitet

Znanstvenici vjeruju da kivi ima izrazit antioksidativni učinak te obiluje luteinom. Osim toga, bogat je vitaminom B6 te je odličan za trudnice. Folat također sprječava nastanak anemije te potiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, kakonpiše healthybuilderz.

Pomaže mršavljenje

Svi želimo postati mršaviji u nekom trenutku života, a u tome na prirodan način pomaže kivi. Jedete li kivi kao međuobrok, njegova će vlakna potaknuti probavu i ubrzati metabolizam, a k tome nam dati i potreban osjećaj sitosti. Najbolji je dio taj što jedan veliki kivi ima tek oko 55 kalorija, što ga čini najboljom mogućom grickalicom.

Odličan za djecu, kožu i vid

Kivi sadrži i vitamin A, koji je važan za razvoj djece, očuvanje zdravlja vida, kao i za ljepotu kože. Vitamin A najčešće se koristi u liječenju raznih kožnih stanja poput akni te drugih upala.

Štiti od raka

Fitokemikalije prisutne u kiviju pomažu u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala, poznatih okidača malignih bolesti. Ovo voće također sadrži vitamin E, a konzumiranje velikog kivija može vam isporučiti do 80 mg vitamina C, što vam može pomoći u održavanju jakog imunološkog sustava.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by engin akyurt on Unsplash