Je li zajednički toalet najveći rasadnik bakterija na vašem radnome mjestu?

by | 12 lipnja, 2020

Najprljavije mjesto u uredu je slavina u zajedničkoj kuhinji, otkrilo je istraživanje tvrtke Kimberly-Clark Professional na 4.800 uzoraka iz uredskih zgrada, uključujući odvjetnička i osiguravajuća društva, zdravstvene tvrtke, pozivne centre i proizvodne pogone.

Uređajem koji mjeri ATP, molekulu koja se može pronaći u svim životinjskim, biljnim, bakterijskim, gljivičnim i stanicama plijesni, znanstvenici su utvrdili kako su brojne uredske površine toliko prljave da mogu ugroziti zdravlje zaposlenika.

Ostaci hrane i drugih organskih materijala sadrže velike količine ATP-a, a ako uređaj očita više od 100 jedinica ATP-a, to znači da bi se površina trebala očistiti. One površine s više od 300 jedinica ATP-a su “službeno” prljave i treba im temeljito čišćenje.

U 75 posto ureda istraživači su pronašli više od 300 jedinica ATP-a na ručkama slavine, a u 48 posto ureda na vratima mikrovalne pećnice pronađene su opasne razine ATP-a. Ručke od vrata hladnjaka, tipkovnice i tipke automata za kavu ili hranu također su među najprljavijim mjestima u uredu.

“Ljudi su svjesni važnosti čistoće u toaletu, ali zanemaruju zajedničke prostorije poput mjesta za ručak, kuhinje ili sobe za sastanke, gdje se skriva puno više bakterija i gljivica”, zaključio je konzultant profesor Charles Gerba sa Sveučilišta Arizona.

IZVOR: 24SATA.HR

  1. Photo by Franck V. on Unsplash