Je li kokosovo ulje zbilja toliko zdravo kao što se to ističe?

by | 16 srpnja, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Prije nekoliko godina Blake Lively pokrenula je masovnu pomamu za kokosovim uljem izjavom da je ono zaslužno za to što je njezina kosa zdrava i lijepa. Nije bila jedina koja se u to vrijeme oglasila u vezi kokosovog ulja. Ona je svoju mudrost naslijedila od mame, a i većina toga što danas čujemo o kokosovom ulju jest iz narodne predaje, tvrde u New York Timesu.

Oni su proveli istraživanje ispitujući više od 600 nutricionista i građana koje namirnice smatraju zdravima. Ispostavilo se da je nakon pločice granole najveći nesrazmjer između onoga što ljudi misle da je zdravo i što nutricionisti znaju da baš i nije toliko upravo na kokosovom ulju. Samo 37 posto nutricionista smatralo je kokosovo ulje zdravim u usporedbi sa 72 posto građana.

“Iako se ne može reći da je ulje kokosa nezdravo, ono sigurno nije doraslo ovom “ludilu” oko njega. U redu je dodati male količine kokosova ulja u prehranu, ali trebali bi se usredotočiti na polinezasićene i mononezasićene masnoće na biljnoj bazi, poput maslinova ulja, orašastih plodova i sjemenki”, ispričala je nutricionistica Alissa Rumsey za Elle.com.

Druga nutricionistica Carly Lauraine objasnila je da kokosovo ulje ima 14 g masnoća po žlici, od kojih je 12 g zasićenih masnoća, a dnevna preporuka prema američkom udruženju “Heart” je 13 grama.

Također, kokosovo ulje može povisiti i razinu kolesterola, i dobrog i lošeg, pa ga je bolje ostaviti za njegu tijela i kose, te ponekad koristiti i u prehrani.

“Iako ono sadrži antioksidanse, više ćete ih dobiti iz voća i povrća te sjemenki. Također, nema puno istraživanja koja podupiru teoriju da je kokosovo ulje izrazito zdravo. Većinom je to narodna predaja”, dodala je Rumsey.