Jako puno osoba koje pate od migrene osjetljivo je na mirise

by | 23 studenoga, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Oko 50 posto osoba koje pate od migrena osjetljivo je na mirise koje može ublažiti miris mente. Migrene, osim jake glavobolje, prate mučnine i osjetljivost na svjetlo, a napadaj izazivaju promjene prirodnih kemikalija u mozgu, kako piše britanski “Daily Mail“.

Prema jednoj studiji, u više od 75 posto slučajeva aktiviraju ih prepoznatljivi okidači – stres, fluktuacije hormona, vremenski uvjeti, poremećaj spavanja, prehrana i treperenje svjetla…

Više od 50 posto ljudi koji pate od migrena osjetljivo je na određene mirise, a to stanje poznato je kao osmofobija. Pritom, žene su posebno osjetljive, a oko 70 posto njih tvrdi da su okidači mirisi.

Znanstvenici kažu da miris luka, kao i drugi mirisi, mogu izazvati promjene u emocijama jer su područja u mozgu koja upravljaju mirisima i emocijama vrlo usko povezana.

Dr. Nicholas Silver, neurolog Sveučilišta Liverpool, kaže da je njegov tim utvrdio kako su uobičajeni mirisni okidači parfemi, aerosoli, osvježivači zraka u automobilu, mirisi kuhanja hrane, posebno pržene, miris dima cigarete i sredstava za čišćenje.