JAKO PRIPAZITE na to koliko je vaša beba budna

by | 15 siječnja, 2020

Pozvali smo neke prijatelje na roštilj i proveli veći dio dana pripremajući se i kuhajući, piše jedna mama na stranici Purewow.com. Vani je bio divan dan i svi su bili uzbuđeni što će upoznati našu bebu staru šest tjedana. Ali čim su naši gosti počeli pristizati, naš sin je doživio slom. To je bilo puno više od uobičajenog plača novorođenčeta i prešlo je u potpuno drugačije carstvo suza (zamislite ga crvenog lica, kako mlati nogama i neumoljivo urla).

­­­­­­­Moj muž je upropastio cijeli roštilj dok je pokušavao smiriti našu bebu u ​​kući (naravno da se njegovo vrištanje čulo u dvorištu). Mali je napokon prestao nakon što su naši prijatelji otišli. I iako se malo kasnije probudio kao da se ništa nikada nije dogodilo, moj suprug i ja smo bili šokirani.

Što je to, kvragu, bilo?

Stručnjak za uspavljivanje beba i Instagram zvijezda Cara Dumaplin s profila Cara se brine o bebama (Taking Cara Babies)  točno zna što je ovdje pošlo po zlu: propustili smo vrijeme za uspavljivanje bebe.

“Mislim da je najveća zabluda koju roditelji imaju ta što su uvjereni da će se beba dovoljno umoriti i zaspati”, kaže ona. “Ali kada se bebe stvarno umore, evo što se događa: od umornih postaju preumorne”, objašnjava ona. “A ono što tada vidite je nalet hormona – adrenalina i kortizola – i to je kao da su bebe upravo istrčale maraton. U prijevodu – vaša beba neće zaspati, barem ne bez borbe.”

Što ukazuje na to da je vaša beba preumorna?

Nestrpljivost, izvijanje leđa, mlataranje nogama i pretjerano plakanje neke su od stvari na koje treba paziti. “Kod novorođenčadi, preveliki umor može biti sličan simptomima grčeva”, kaže nam Dumaplin. Zamislite divljačko vrištanje, ukrućeno tjelešce koje vas odguruje i nemoguće ga je umiriti. Kako izbjeći sve ovo? Morate obratiti pažnju na to koliko vaša beba provodi vremena budna, kaže ona.

Čekajte, a kako to znamo?

Procijenite koliko beba može ostati  budna između dva spavanja, a da nije premalo ili previše umorna. Ako promašite ovo vrijeme (kao što smo to mi učinili na dan roštilja) vjerojatno ćete se suočiti s teškim i/ili kratkim spavanjem. Ako roditelji nauče koliko bebe u određenoj dobi mogu biti budne, to im može pomoći spriječiti da se beba premori i olakšati im uspavljivanje.

Kako znati koliko vremena beba treba biti budna?

Evo prosječnih rezultata na osnovi starosti:

– od rođenja do 12 tjedana: 60 ​​do 90 minuta
– od 3 do 4 mjeseca: 75 do 120 minuta
– od 5 do 7 ili 8 mjeseci: 2 do 3 sata
– od 8 do 14 mjeseci: 3 do 4 sata
– od 14 do 24 mjeseca: 5 do 6 sati.

To znači da je naša beba u dobi od šest tjedana mogla podnijeti do 90 minuta budnog stanja – a držali smo je budnom skoro pet sati.

Što se dogodilo kada smo počeli obraćati pažnju na vrijeme koje beba provodi budna?

Mislim da ne pretjerujem kada kažem da nam je ovaj savjet promijenio život. Sat vremena nakon što se naš sin probudio iz popodnevnog spavanja, pratili smo znakove njegove pospanosti. Čim bi počeo trljati oči, zijevati i dodirivati svoje uši, spustili bismo ga na spavanje. I pogodite što? U većini slučajeva bi zaspao sam. Ponekad bi se malo meškoljio i negodovao, ali bi potom zaspao u roku od deset minuta. Imao je čvrst san tijekom dana, a mi smo imali vremena završiti burgere. Pobjeda.

IZVOR: INDEX.HR