Što je maksimalni srčani puls i zašto je važno znati ga izračunati?

by | 3 lipnja, 2020

Kako biste dostigli ciljani broj otkucaja srca kao indikatora dobrog i uspješnog treninga, prvo morate znati svoj maksimalni broj otkucaja srca ili MHR (Maximum Heart Rate), što je najveća brzina kojom vaše srce može sigurno kucati tijekom svake minute treninga. Iako dobivanje precizne brojke vašeg MHR-a vjerojatno zahtijeva odlazak liječniku, i dalje možete brzo izračunati za trening kod kuće (ili u teretani), kako piše Live Strong.com.

Što je vaš MHR?

Postoje tri načina za izračunavanje – to su formule Fox, Tanaka i Gulati – i sve tri su validne metode za samostalno procjenjivanje maksimalnog broja otkucaja srca.

Fox formula je najčešće korištena formula za izračunavanje MHR-a, a koriste je mnoge velike zdravstvene organizacije. Foxova metoda često se preporučuje zbog njene jednostavnosti, dok je Tanaka formula nešto preciznija.

Da biste pronašli MHR metodom Fox, sve što trebate učiniti je od broja 220 oduzeti broj svojih godina.

Fox formula: 220 – vaše godine

Ova formula, koja postoji desetljećima, kritizirana je zbog toga što ignorira istraživanja provedena oko MHR-a kod starijih odraslih osoba. Tanaka formula razvijena je kao odgovor na to 2001. godine, nakon analize vrijednosti MHR-a 351 različite studije s više od 18.000 subjekata različitog uzrasta i spola. Tanaka formula dodaje faktor promjene u MHR-u koji se povezuje s godinama.

Da biste izračunali svoj maksimalni broj otkucaja srca ovom metodom, pomnožite broj godina s 0,67, a zatim tu vrijednost oduzmite od broja 206,9.

Tanaka formula: 206,9 – (0,67 * vaše godine)

Međutim, nijedna od ove dvije metode ne uzima u obzir spol koji može utjecati na maksimalan broj otkucaja srca i sposobnost vježbanja. Formule MHR-a tradicionalno se temelje na podacima prikupljenim tijekom testiranja muškaraca, pa su istraživači 2010. godine razvili i Gulati formulu.

Ova formula može točnije predvidjeti maksimalan broj otkucaja srca kod žena. Pomnožite svoje godine s 0,88, a zatim oduzmite dobivenu vrijednost od 206.

Gulati formula: 206 – (0,88 * vaše godine)

Na kraju krajeva, sve ove formule mogu dati samo neku okvirnu ocjenu. Testiranje vašeg maksimalnog broja otkucaja srca pomoću monitora u laboratorijskom okruženju najtočnija je i najpouzdanija metoda za mjerenje MHR-a.

Intenzitet vježbanja i vaš maksimalan broj otkucaja srca

Nakon što izračunate MHR, znat ćete koliko naporno smijete vježbati u vašim godinama. Vježbanje unutar ciljane zone otkucaja srca može vam pomoći ojačati srčanožilni sustav i izgraditi kapacitet pluća.

Za umjerene treninge, vježbajte u rangu od 50 do 70 posto vašeg MHR-a.
Za intenzivnije treninge, vježbajte u rangu od 70 do 85 posto vašeg MHR-a.

Ovisno o razini vaše kondicije, možete odlučiti koji rang otkucaja želite dostići tijekom vježbanja. Ako vježbate često, možete trenirati bliže gornjoj granici, a ako vam to zadaje poteškoće, smanjite intenzitet. Da biste bili sigurni, pobrinite se da najteži intervali ne traju duže od jedne minute.

Uvijek se pobrinite za to da u svoj plan vježbanja uključite odmor i aktivan oporavak. Ne biste trebali dosegnuti svoj MHR na svakom treningu. Ako u bilo kojem trenutku tijekom treninga osjetite da vam srce kuca prebrzo i počnete osjećati malaksalost, bol u grudima ili nesvjesticu, prestanite s vježbanjem i posavjetujte se s liječnikom.

Kako izmjeriti svoj puls?

Većina mjerača pulsa može izmjeriti vaše otkucaje tijekom vježbanja. Iako je preciznost mnogih mjerača i dalje donekle upitna, većina uređaja dostiže točnost s mogućnošću otklona od pet posto. Puls možete uvijek izmjeriti i na staromodan način: dok vježbate, nakratko se zaustavite, postavite kažiprst i srednji prst na vrat ili na unutrašnjost zgloba, brojite otkucaje u razdoblju od 15 sekundi i dobiveni broj pomnožite s četiri.

Trebate li pratiti otkucaje srca?

Razumijevanje MHR-a može vam pomoći trenirati najboljim mogućim intenzitetom. Vježbe temeljene na brzini otkucaja srca personaliziraju vaš trening kako biste formu podigli na višu razinu, tako da, ako imate mogućnost, razmislite o kupovini prenosivog mjerača otkucaja srca.

Međutim, nemojte dopustiti da vam otkucaji srca postanu glavni fokus i da vam odvlače pažnju sa samog treninga.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Artur Łuczka on Unsplash