Evo na što sve trebate misliti kad je riječ o sigurnosti male djece u vašem domu

by | 21 prosinca, 2019

U svakom domu postoji bezbroj opasnosti za koje nismo ni svjesni, a podučavanje djece kako ih izbjeći jedan je od najboljih načina zaštite.

Čim djeca počnu puzati i prohodaju, počinju otkrivati svijet oko sebe i budite sigurni da će svoje prstiće i razne predmete gurati posvuda. U većini slučajeva je dječja radoznalost prekrasna stvar, ali ne kad su se mali istraživači namjerili baš na električne utičnice.

Kad je struja u pitanju, jako je važno da ih naučite nekim sigurnosnim pravilima.

Zaštitite električne utičnice

Ovo je prva stvar koju morate napraviti. Ako vidite da dijete gura neki predmet u utičnicu, morate mu jasno i glasno reći: “Ne, to se ne smije.”

Treba ih naučiti da se s utičnicama – ne igra.

Pričvrstite kablove po stanu

Još jedna zanimljiva stvar za malo dijete su kablovi. Taj čudesni svijet dugačkih “špaga” poziva dijete da bude sam svoj majstor i otkrije sve što može o toj čudnovatoj žici. Najbolje je da pričvrstite kablove kako djeca ne bi zapinjala za njih ili ih pokušavala iščupati iz utičnica.

Objasnite opasnost od električne struje sukladno njihovim godinama

Dok je dijete malo, razumjet će ako mu kažete “ne”, “au” ili “pec-pec”. Kad god dijete radi ili dira nešto što ne smije, obavezno mu govorite ove stvari i s vremenom će naučiti da se s utičnicama ne smije igrati.

Kako dijete bude starije, više će shvaćati i moći ćete mu bolje objasniti električnu struju te što znači električni udar. Objasnite mu da su posljedice stvarne i jako opasne te mogu uzrokovati ozbiljne ozljede, pogotovo malom djetetu.

Djeci predškolske dobi lakše je objasniti neke stvari i naučiti ih riziku i posljedicama igranja sa strujom. Do tada su sigurno u nekom crtiću vidjeli što se dogodilo ako je nekoga “spržila” struja, tako da slobodno iskoristite crtić za lekciju o tome što se događa kada diraju struju.

Električna struja i voda

Jedna od najvažnijih lekcija koju možete naučiti svoje dijete je upravo ova.

Jako je važno da dijete od malih nogu naučite kako struja i voda jednostavno “ne idu” zajedno. Objasnite im da nikakvu tekućinu ne drže pored električnih uređaja, pored bilo čega što je uključeno u struju.

Budite primjer svojoj djeci

U ovoj dobi djeca obično žele biti odrasli, odnosno žele raditi sve što rade mame i tate.

Pronaći ćete se u situaciji da žele usisavati, miksati, miješati, kositi travu ili glačati. Nema ništa loše u tome da oni sve to isprobaju, ali to obavezno mora biti pod nadzorom roditelja. Važno je objasniti im da nikada ne smiju koristiti električne uređaje bez vas.

Bilo bi najbolje da nikada ne ostavljate električne uređaje na vidljivom mjestu. Kada nešto koristite, svakako to i spremite izvan dohvata djece.

S obzirom na to da djeca vole oponašati sve što rade roditelji, iskoristite to kao svoju prednost.

Ako dijete vidi kako isključujete neki uređaj iz struje zato što ga ne koristite, to je odličan početak. Razmišljajte pametno i djeca će pratiti vaš primjer.

Foto: Åsmund Gimre / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR