5 manje poznatih mjesta koja morate posjetiti u Slavoniji

by | 3 listopada, 2020

Hrvatska doista ima sreću da može ponuditi baš sve što bi turist, ali i domaći izletnik, poželio – more, planine i ravnicu, i to sve uz bogatu gastronomsku ponudu.

S mora smo se još prošlog tjedna preselili na kopno, a sada smo otišli još malo istočnije, u Slavoniju – neki bi rekli “srce Hrvatske” u kojem se na svakom koraku osjećate kao dio “obitelji”. Gostoprimstvo i druželjubivost domaćina svakako je jedna od glavnih stavki koja se spominje kada se vraćate s izleta iz Slavonije, no vjerujte da osim divnih ljudi, ona krije i pregršt prirodnih bisera. Mjesta o kojima pišemo u nastavku postoje već godinama i nepravedno su “zapostavljena” kad je u pitanju turizam, stoga prvog slobodnog vikenda sjednite u automobil i uputite se prema barem jednom od njih.

5 manje poznatih mjesta koja morate posjetiti u Slavoniji:

Rupnica

Uz cestu Voćin – Kamenska, na južnom ulazu u Voćin, ostat ćete bez daha promatrajući jedinstveni geološki spomenik prirode. Rupnica, taj prekrasan prikaz stubastog lučenja vulkanskih stijena, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Od 1948. g. Rupnica ima status prvog geološkog spomenika prirode, a u cijelom svijetu ima tek nekoliko sličnih lokaliteta.

Dvorac Odescalchi u Iloku

U zaštićenom kulturno-povijesnom kompleksu Iloka obnovljeni je dvorac plemićke obitelji Odescalchi. Danas je u njemu muzej grada Iloka s modernim postavom na tri kata i pogledom na Dunav. Kad ste već tu, zavirite i u Stari podrum iz 15. stoljeća, nezaobilazno mjesto na Iločkoj vinskoj cesti.

Tvrđava Brod

Barokna tvrđava Brod u Slavonskom Brodu već godinama je neizostavna turistička destinacija posjetitelja iz cijelog svijeta i za to postoje dobri razlozi. Kao jedna od najvećih utvrda i primjera fortifikacijske arhitekture ne samo u Hrvatskoj nego i cijeloj Europi, Tvrđava Brod ima jedinstven zvjezdolik oblik. Tvrđavu je nekoć pod punom ratnom spremom moglo braniti čak 4. 000 vojnika, a danas je moguće doživjeti njenu povijest kroz program Living history. Ova atrakcija Slavonije danas je djelomično obnovljena, pa se tako u zidinama Tvrđave nalaze prvi Muzej tambure u svijetu i Galerija Ružić.

Čardak i Cesta zlatne niti u Županji
U graničarskom čardaku iz 19. stoljeća, jedinstvenom primjeru vojnokrajiške arhitekture u Hrvatskoj, smješten je Zavičajni muzej Stjepan Gruber. Županju s okolnim mjestima Štitarom, Babinom Gredom, Kruševicom, Cernom, Šiškovcima, Gradištem, Bošnjacima, Drenovcima i Vrbanjom, povezuje Cesta zlatne niti. Uz druženje s gostoljubivim domaćinima otkrijte zaboravljene običaje, tradicionalnu eno-gastro ponuda i vrhunske rukotvorine.

Spačvanska šuma

Spačvanska šuma među najvećim je cjelovitim šumama hrasta lužnjaka u Europi i sa svojih 40.000 hektara velika je kao cijeli otok Krk. Ujedno predstavlja i petinu svih hrastovih šuma u Hrvatskoj. Šuma je protkana vodotocima Bosuta, Spačve, Virova, Lubnja i Studve, a u njoj su i jedinstveni Bošnjački i Otočki virovi. Lovni turizam ima dugogodišnju tradiciju – lovišta na 40.000 ha spačvanskog bazena poznata su lovcima u cijeloj Europi.

Foto: Vjekoslav Domanović / Unsplash