7 manje poznatih mjesta u kontinentalnoj Hrvatskoj na kojima ćete se odmoriti, ali i zabaviti

by | 26 rujna, 2020

Turistička ponuda Hrvatske obično se bazira na svim blagodatima naše obale, ali kopneni dio zemlje kao da je nepravedno zapostavljen.

Iako se o blagodatima Slavonije i središnje Hrvatske malo priča, ona nudi veliku povijesnu priču u koju ćete se vrlo lako zaljubiti. Od starih dvoraca, preko sela koja odišu kulturnom baštinom, pa sve do novih turističkih atrakcija koje će vas prebaciti u filmsko okruženje Gospodara prstenova, ponuda je doista raznolika i može se pronaći nešto za svakoga. Ako još uvijek niste sigurni gdje otići na izlet i koji dio prvo početi istraživati, donosimo vam sedam mjesta koje svakako trebate posjetiti.

Orahovica – Ružica grad

Ružica grad ili Velika utvrda Orahovica je najveći sačuvani utvrđeni grad u Slavoniji i jedan od najvećih u Hrvatskoj. Ruševine ove utvrde svjedoče o razvijenoj kulturi u regiji od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća. Prvi pisani spomen Orahovice datira iz 1228. godine, a povijesni spomen samog dvorca datira iz 1357. godine, gdje se navodi kao kraljevska imovina. Do 1543. godine Ružica grad je bila u rukama raznih velikaša, kao što su Nikola Kont Orahovički, za kojeg se pretpostavlja da je vjerojatni naručitelj izgradnje i Lovro Iločki iz velikaške obitelji Iločki, zatim Ladislav Više, braća Pomanicki i drugi. U vrijeme Lovre Iločkog, Ružica grad je bila smatrana važnim vojno-političkim objektom i mjestom za trgovinu. Pod turskom vlašću (1543.-1687.) dvorac je bio sjedište turskih trupa. Početkom 18. stoljeća Ružica grad gubi na važnosti, kao većina srednjovjekovnih utvrđenja. Od 18. do 20. stoljeća često je mijenjao vlasnike.

Gvozdansko

U naselju Gvozdanskom postoji starohrvatska utvrda koju su podigli hrvatski plemenitaši Zrinski. U njemu je Nikola III. Zrinski imao topionicu, ljevaonicu i kovnicu novca. Ova utvrda se u 16. stoljeću postavila kao brana pred turske osvajače i njihove vlaške sluge s istoka. Osmanlijska vojska je od 1571. do 1577. godine poduzela četiri neuspješna pohoda na tu čvrstu utvrdu, da bi tek 1578. godine, nakon petog pohoda, i to nakon tromjesečne opsade pod vodstvom Ferhat-paše, ušli u utvrdu, ali bitku koju su vodili nisu dobili.

Mužilovčica
Selo se nalazi u blizini Siska, u Lonjskom polju i prepuno je starih posavskih kuća, stare i do 120 godina. Neke su djelomično restaurirane, no većinom propadaju, iako bi ovo mjesto komotno moglo ići pod našu kulturnu baštinu.

Kula Kolođvar
Na rubu jednog bajkovitog šumarka, južno od Osijeka, nalaze se ostaci grada Kolođvara o kojemu se i danas pričaju nevjerojatne legende. Zidine Korođgrad ili Kolođvar podigla je obitelj Korogy (Korođ) na mjestu rimske utvrde oko 1250. godine kao obranu od najezde Tatara. Sama tvrđava spominje se u spisima 1290. godine a sagrađena je kao sojenica od tvrdoga građevinskog materijala na sjeveroistočnom dijelu korogyvarskog rita – poznate depresije koja se smjestila između Čepina, Vuke, Dopsina, Hrastina i Ernestinova. U današnje vrijeme u Korođvaru se održavaju turističke manifestacije, a u tijeku je i restauracija Utvrde i okolnog područja s izgradnjom edukativno–turističkog perivoja, šetnice, izletišta sa sjenicama i roštiljima, dječjih igrališta, mobilne pozornice za održavanje koncerata i drugih manifestacija, terena za sport i igru te parkirališta.

Dvorac Lužnica

Dvorac Lužnica barokni je dvorac smješten u Lužnici – prigradskom naselju Zaprešića. Izgrađen je u drugoj polovici 18. stoljeća i primjer je višekrilnog otvorenog dvorca kakve nalazimo i u Hrvatskom Zagorju. Danas ima status spomenika prve kategorije i zaštićeno je kulturno dobro. Ranije vlasništvo grofovske obitelji Rauch, a danas u posjedu sestara milosrdnica. Skladom svoje arhitekture, toplinom prostora i dahom prošlosti obogaćuje programe i događaje ostvarene u njegovu okrilju te ostaje sudionicima programa u nezaboravnoj uspomeni.

Crobbits


Ovo je nešto oko čega smo ipak najviše uzbuđeni, kućice izgrađene po uzoru na Gospodare prstenova. Osim uobičajenog kampiranja, Kamp Velebit nudi mogućnost smještaja u Crobbit kućicama čija je izgradnja inspirirana serijalom filmova Gospodar Prstenova. Također, u kampu su prisutni tematika i edukativni sadržaji iz stare slavenske i stare hrvatske kulture tradicije i mitologije koji će svakog gosta povesti na putovanje kroz našu zaboravljenu i čarobnu prošlost.

Cijelo područje dio je Parka prirode Velebit, najznačajnijeg hrvatskog staništa endemske flore i faune koji je UNESCO proglasio međunarodnim rezervatom biosfere. Pustolovi u vama bit će oduševljeni planinarskim i biciklističkim stazama, stijenama za penjanje, vidikovcima s pogledom na impozantne bijele velebitske stijene i mnoštvo jadranskih otoka, druženjem s konjima, jahanjem, adrenalinskim parkom, plažama i svim ostalim što se može naći u okolici od masovnog turizma još neotkrivenih Baških Oštarija.

Utvrda Milengrad

Utvrda Milengrad, smještena 2 km sjeverozapadno od Zajezde na 430 m nadmorske visine, istinski je srednjovjekovni biser kulture i graditeljstva. Usprkos višestoljetnoj napuštenosti, utvrda je relativno dobro sačuvana, a danas brigu o istoj vodi udruga “Bratovština Milengrad” iz Grtovca. Ako tražite idealno mjesto za odmor i druženje, Milengrad je upravo to. Članovi Bratovštine redovito uređuju okoliš i unutrašnjost utvrde, a ako vam pješačenje do iste predstavlja preveliki izazov (iako biste navedenom aktivnošću učinili mnogo dobrog vlastitom zdravlju), do utvrde možete jednostavno doći osobnim automobilom. Kao što možete vidjeti na priloženim slikama, put do utvrde je izvrsno uređen, a sve što trebate jest uputiti se Avenijom Ivana Čarapa, za koju će vam svatko u Grtovcu znati reći gdje se nalazi.

Foto: PR, Inja Pavlić/Unsplash