Znanstvenici su otkrili da se tjelesna temperatura smanjuje

by | 27 siječnja, 2020

Prosječna tjelesna temperatura nije više 37 °C. Hlađenje je započelo već od 1860-ih godina, kako piše newscientist.com. Julie Parsonnet sa Stanforda, Sbeučilišta u Kaliforniji, kaže kako liječnici koji proučavaju tjelesnu temperaturu već desetljećima znaju da je 37 °C prevelika temperatura, ali da su uvijek mislili kako je pogreška u mjerenju u prošlosti, a ne razlog padanja tjelesne temperature.

Kako bi dokazala pravi razlog toga, Parsonnet i njezin tim proučavali su tri grupe podataka. Prva grupa sastojala se od vojnika u američkom Građanskom ratu, gdje su podaci od 1860. do 1940. Druga grupa podataka je bila od 1971. do 1975., a treća od 2007. do 2017. Na prosječnoj razini temperatura tijela je padala 0.03 °C po desetljeću. Muškarcima je temperatura tijela pala za 0.59 °C, a ženama za 0.32 °C. To znači da je prosječna tjelesna temperatura 36.6 °C, a ne 37 °C kako se inače misli.

Parsonnet i njezin tim još su dokazali da stariji ljudi imaju veću tjelesnu temperaturu nego mladi, bez obzira na to koja je godina. Objašnjavaju da se ova promjena dogodila zbog mikrobiološke promjene u ljudima danas, u odnosu na ljude nekad. Iako temperatura tijela nikad neće biti nula, Parsonnet i njezin tim i dalje očekuju daljnje padanje temperature tijela, samo ne znaju do koliko stupnjeva će padati.

IZVOR: VECERNJI.HR