Izgleda da na pretilost nimalo ne utječe stanovanje u blizini teretane i fast fooda

by | 3 lipnja, 2020

Novo istraživanje sa Sveučilišta Lund u Švedskoj nije pronašlo povezanost između pretilosti i blizine doma restoranima s brzom hranom ili teretanama. Prethodne studije iz drugih zemalja pokazale su da ti faktori mogu biti važni u pretilosti kod odraslih.

Zna se da su područja u kojima živimo važna za naše zdravlje. Na primjer, pretilost je učestalija u siromašnim četvrtima. Zapuštene četvrti obično su definirane niskim socio-ekonomskim razinama, kao što su niska prosječna primanja i visoke stope nezaposlenosti.

Razlog zbog kojeg pretilost prevladava u takvim kvartima već je dugo zanimljiv istraživačima, a komercijalni objekti, poput restorana brze hrane i sportskih te rekreativnih objekata, privukli su veliku pažnju i raspravu.

“Naša opsežna studija provedena u Švedskoj, koristeći podatke registra s više od 1,5 milijuna odraslih osoba, nije pronašla statistički značajnu povezanost između ove dvije vrste objekata i pretilosti”, objašnjava Kenta Okuyama, liječnica u Centru za istraživanja primarne zdravstvene zaštite na Sveučilištu Lund.

Istraživači kažu kako je malo vjerojatno da su dostupnost prodavaonica brze hrane ili nedostatak teretane uzroci pretilosti kod odraslih u Švedskoj.

“Iako bi smanjivanje broja restorana brze hrane ili uvođenje objekata za tjelesnu aktivnost u teoriji moglo promicati zdravu prehranu i vježbanje, ono možda neće biti vrlo učinkovito u svim zemljama i regijama jer njihovo korištenje ovisi o kulturi i načinu života”, dodaje Kenta Okuyama.

Sljedeći je cilj dodatno istražiti koji drugi čimbenici mogu utjecati na rizik od pretilosti u Švedskoj.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash