Izgleda da ipak ima povezanosti između pretilosti i bolesti desni

by | 24 listopada, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Čak trećina stanovništva Sjedinjenih Američkih Država ima prekomjernu težinu, što pretilost čini značajnom prijetnjom za Amerikance. Poznato je da debljina utječe na razvoj dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, određenih oblika karcinoma te, sudeći prema članku iz časopisa “General Dentistry” iz siječnja/veljače 2013, Akademije opće stomatologije, može biti i faktor rizika za bolest desni.

„Znamo da debljina utječe na mnoge aspekte ljudskog zdravlja“, kaže Charlene Krejci, glavna autorica članka. „Znanstvenici sumnjaju na povezanost između debljine i bolesti desni, jer organizmi debelih osoba neumorno proizvode citokine – proteine s upalnim svojstvima. Ti citokini mogu izravno oštetiti tkivo desni ili smanjiti dotok krvi u desni, čime utječu na razvoj bolesti u desnima.“

Više od pola stanovništva SAD-a u dobi od 30 ili više godina boluje od kronične upale desni – upalne infekcije koja utječe na strukturu koja okružuje i podupire zube. Sama bolest desni proizvodi svoju količinu citokina, što dodatno povećava količinu tih upalnih proteina u cjelokupnom krvotoku, uzrokujući lančanu reakciju ostalih upalnih bolesti u tijelu.

Istraživanje veze između debljine i bolesti desni još uvijek traje. „Još se nije dokazalo da je jedna bolest rizični faktor druge ili utječe li jedna bolest na izravno stvaranje druge bolesti“, rekao je glasnogovornik AGD-a Samer G. Shamoon.

„Ono u što smo sigurni jest važnost odlaska zubaru najmanje dvaput godišnje kako bi se na vrijeme utvrdio rizik od razvoja bolesti desni te poduzele preventivne mjere.“

Najbolji način za smanjenje rizika od razvoja bolesti desni jest odstranjivanje zubnog plaka svakodnevnim četkanjem, korištenjem zubnog konca, ispiranjem i profesionalnim čišćenjem zuba.

„Stomatolog može napraviti program za kućnu oralnu njegu koji je u skladu s individualnim potrebama svakog pacijenta“, rekao je dr. Shamoon.