
Zastrašujuće otkriće: kofein vas drži budnima čak i dok spavate
Na prvi pogled, čini se da je kofein saveznik bistrine i produktivnosti dok smo budni. Međutim, novo istraživanje donosi zlokobnu poruku: čak i kad...
Banane su slatke, praktične i često glavni sastojak jutarnjih smoothiesa. No nova znanstvena studija pokazuje da upravo one mogu poništiti moćne nutrijente iz bobičastog voća.
Smoothie je postao sinonim za zdrav početak dana, pogotovo u užurbanim urbanim rutinama kad želimo objediniti doručak, energiju i nutrijente u jednoj čaši. Posebno vikendom, uz ležeran brunch, smoothie od bobičastog voća s dodatkom banane često se smatra savršenim spojem zdravlja i užitka.
No što ako vam kažemo da upravo ta kombinacija briše ključne dobrobiti jednog od najvrjednijih spojeva u voću? Nova studija, objavljena u uglednom znanstvenom časopisu “Food & Function”, upozorava da banane, iako zdrave same po sebi, mogu ozbiljno smanjiti razinu flavanola u smoothieju – i to za više od 80 posto!
Flavanoli su moćni biljni spojevi prisutni u bobičastom voću, kakau, zelenom i crnom čaju, crnom vinu i mnogim vrstama povrća. Njihove dobrobiti za zdravlje već su godinama predmet istraživanja – s dokazanim potencijalom u snižavanju krvnog tlaka i lošeg kolesterola, smanjenju rizika od stvaranja krvnih ugrušaka, pa čak i u poboljšanju funkcije mozga te regulaciji razine glukoze u krvi.
U studiji sa Sveučilišta Reading, osam zdravih muškaraca konzumiralo je smoothie s bananom i bobičastim voćem, nakon čega su znanstvenici uočili šokantno nižu razinu flavanola za čak 84 posto u usporedbi s onima koji su pili smoothie samo od bobičastog voća.
Glavni “krivac” je enzim polifenol oksidaza (PPO), koji banane sadrže u visokoj koncentraciji. Taj enzim vrlo brzo oksidira i razgrađuje flavanole kada dođe u kontakt s njima – što znači da ako u blender ubacite bananu uz borovnice, maline ili jagode, velike su šanse da ćete ostati bez najvrjednijeg dijela tog napitka.
Znanstvenici ističu da ovaj učinak nije jedinstven samo za banane – i drugo voće i povrće bogato PPO-om može imati sličan učinak, ali banane su zbog svoje popularnosti u smoothiesima posebno problematične.
Banane su i dalje izvanredan izvor kalija, vlakana i vitamina B6. Ako ih volite – slobodno ih zadržite u prehrani, ali ih konzumirajte odvojeno od smoothieja na bazi bobičastog voća. Na taj način možete uživati u prednostima obaju svjetova: vlaknima iz banane i antioksidansima iz flavanola – samo ne u isto vrijeme.
Foto: Hazal Ak, iStock via Getty Images Plus
Magda Dežđek je freelance novinarka i urednica s dugogodišnjim iskustvom u hrvatskim medijima. Karijeru je započela kao studentica u Jutarnjem listu, a ubrzo se pridružila magazinu Sensa, gdje je od prvog do posljednjeg broja radila kao urednica, novinarka i stilistica. Tijekom godina surađivala je s brojnim tiskanim i online medijima, uključujući Extru, Lisu, Elle i Adivu. Posljednje dvije godine dio je tima Ljepote&Zdravlja, specijalizirajući se za teme o wellbeingu i ljepoti. Uz strast za istraživanjem beauty svijeta, posebno uživa pisati o svojim putovanjima, koja su njezin nepresušan izvor inspiracije.