Istraživanje: Je li vrijeme da odustanete od monogamije?

by | 13 rujna, 2013

Uvrnuti zaključci nekoliko novih istraživanja sigurno će se svidjeti svima koji vjeruju u slobodnu ljubav… Ako volite mijenjati partnere, sada imate i novo opravdanje – to činite zbog svoje djece.

Naime, stručnjaci s čak četiri sveučilišta zaključili su da seks s različitim partnerima popravlja otpornost potomstva, jer tijelo prirodnim pocesima odabire najkvalitetniju spermu od sve ponuđene.

Doduše, istraživanje je za sada obavljeno na jednoj vrsti ptice, pretku domaće kokoši, ali znanstvenici tvrde da su rezultati primjenljivi i na druge životinjske vrste, uključujući i ljude. U suštini, oni smatraju da se žen(k)a ne mora previše truditi pri odabiru kvalitetnog mužjaka radi zdravog potomstva. Njezin unutrašnji mehanizam odabrat će sam najbolji genetski materijal – potrebno je samo da ima između čega birati, naravno.

Istraživanje tek treba biti provedeno na drugim životinjama, međutim, pitanja etike moglo bi onemogućiti testiranje ove teorije na ljudima. U međuvremenu, možda je ipak bolje da se držite dobre stare monogamije i nadate se najboljem!

Izvor: cosmopolitan.rs