Istraživanje: Gubitak voljene osobe može prouzrokovati infarkt

by | 13 siječnja, 2012

Ubrzani srčani ritam, povećanje tlaka i češće nastajanje krvnih ugrušaka posljedica su emocionalnog gubitka, a ključno je da ne ignorirate novo stanje i uzimate lijekove. 

Nakon smrti bliskog člana obitelji rizik od smrtonosnog infarkta povećava se za 21 put u prvom tjednu nakon traumatičnog događaja, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Harvard. Simptomi koji se javljaju zbog intenzivne tuge su bol u grudima i plitak dah, a znanstvenici tvrde da se infarkt javlja kao posljedica velikog srčanog naprezanja. 

Psihički stres izaziva ubrzani rad srca, rast pritiska i veću mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, koji potom vode do infarkta, pokazalo je istraživanje na 2000 ljudi.

Srčani udar češći je kod ožalošćenih starije dobi, pogotovo ako su ranije imali problema sa srcem. Zbog toga je važno da obitelj bude svjesna povećanog rizika i pozove pomoć čim bude potrebna. Također, zbog velikog gubitka ožalošćeni često zaboravljaju popiti svoje lijekove i ignoriraju svoje loše stanje.

– Svjesni smo da je emocionalni stres okidač infarkta i savjetujemo ljudima da radije zatraže od svog liječnika lijek za smirenje, nego da se naprežu do krajnjih granica – izjavio je voditeljica studije dr. Mary Mittleman.