Istraživanja pokazala poveznicu između rane menopauze i seksa

by | 25 rujna, 2020

Istraživanje, objavljeno početkom godine u Royal Society Open Science, pokazala su da redovnim seksom možete odgoditi menopauzu.

U istraživanje je bilo uključeno 1.936 žena, dokazano je da žene, koje su seksualne odnose imale na tjednoj bazi, imaju 28 % manje vjerojatnosti ući u ranu menopauzu u odnosu na žene koje su seksualne odnose imale manje od jednom mjesečno. “U postojećoj literaturi o menopauzi primijetili smo nešto čudno. Dio udanih žena doživljavale su menopauzu kasnije”, izjavila je Megan Arnot, autorica istraživanja i dr. evolucijske antropologije na UCL-u te je dodala kako nitko, osim nje, nije vidio nikakvu poveznicu u tome.

Ona je odlučila kopati dublje te je došla do pretpostavke da količina seksa utječe na uranjenu menopauzu. Arnot kaže kako žene koje su u perimenopauzi ne osjećaju kao da im je do seksa, pa je zato učestalost njihova odnosa smanjena te dodaje i kako je mogućnost da zbog manjka seksualnih odnosa tijelo nema više svrhu održavati ovulacijske funkcije te ih brže gasi.

No, isto tako, ovulacija od tijela zahtijeva ogromnu količinu energije pa je, nakon određenih godina, tijelu bolje uložiti tu energiju drugdje. Ova je studija definitivno pokazala poveznicu između seksa i menopauze, no neki stručnjaci naglašavaju da je potrebno još puno istraživanja kako bi se to doista smatralo egzaktnim.

Foto: Artem Beliaikin/Unsplash