Istine & zablude o prehrani beba

by | 22 lipnja, 2014

“Ovo je dobro, ono nije” ili “Nemojte ovo, nemojte ono” najčešći su počeci tekstova o prehrani i njezi beba. Skupili smo na jedno mjesto tvrdnje koje zbunjuju roditelje i zamolili stručnjake da napišu istinu o njima.

iiz

ZABLUDA: Beba je spremna jesti čvrstu hranu čim napuni šest mjeseci.

ISTINA: Ne mora značiti. Dijete je spremno jesti čvrstu hranu onda kada zadovolji nekoliko uvjeta: kada je sposobno samostalno sjediti bez oslonca, kada nauči gutati hranu, počne raditi pokrete žvakanja, uzimati hranu sa stola i stavljati je u usta. Neka djeca sve to rade već s pet mjeseci, dok druga nisu zainteresirana ni za što drugo osim za sisanje sve do sedmog mjeseca.

Dakle, pratite razvoj svog čeda, uočite navedene znakove, pa ćete tako znati kada započeti uvođenje čvrste hrane. I ne uspoređujte svoju bebu s drugima – razvoj svakog djeteta je individualan.

ZABLUDA: Ako bebi prvo date voće, neće htjeti prihvatiti povrće.

ISTINA: Redoslijed uvođenja voća i povrća u bebinu prehranu potpuno je nebitan. Nećete pogriješiti ako počnete s voćem isto kao što je sasvim u redu početi s povrćem. Kako je majčino mlijeko slatkastog okusa (koji većina beba voli) nastavak s voćem, koje je također slatko, logičniji je od onog s povrćem.

Stoga, ako se opredijelite za povrće, odaberite ono slatkastog okusa (mrkva, bundeva, krumpir, koraba), a kasnije, kada počnete pripremati i obroke od zelenog povrća, u njih uvijek dodajte malo majčinog mlijeka ili nekog prethodno navedenog povrća.

ZABLUDA: Beba ne može žvakati dok ne dobije zubiće.

ISTINA: Beba ne žvaće zubićima, već desnima. Dakle, slobodno joj možete dati kašastu hranu i onda kada nema nijednog zuba (ali ne prije napunjenih šest mjeseci). Sve dok je hrana koju joj dajete dovoljno mekana da ju možete zgnječiti prstima, dobra je za dijete. Kada biste čekali da djetetu izrastu svi zubići, ne bi jeo “pravu” klopu do polovine treće godine!

ZABLUDA: Ako beba nekoliko puta ispljune određenu vrstu hrane, to znači da je ne voli.

ISTINA: Da bi dijete prihvatilo neku namirnicu, potrebno je da je proba najmanje 15 puta, ponekad i 20. Dakle, ako je vaša beba, primjera radi, ispljunula špinat, a mrkvu nije, to ne znači da prvo povrće ne voli a drugo voli.

U praksi se često događa da majke, smatrajući da njihovo dijete ne voli određenu vrstu hrane, izbjegavaju mu je dati, uskraćujući mu tako hranjive sastojke koje ta namirnica sadrži. Pravilo je da “omraženu” namirnicu dajete djetetu svaka dva-tri dana, sve dok je ne prihvati. A to se obično događa nakon desetak pokušaja.

ZABLUDA: Umjesto mliječne formule bebi se može dati kravlje ili kozje mlijeko.

ISTINA: Nikako! Dijete mlađe od godinu dana u svom probavnom sustavu nema dovoljno enzima koji su potrebni da probave bjelančevine iz kravljeg ili kozjeg mlijeka. U mliječnoj formuli one su adaptirane na način koji je prihvatljiv za probavu, pa je ova vrsta mlijeka nezamjenljiva u prehrani novorođenčadi koja nisu dojena. Osim toga, kravlje mlijeko nema dovoljno vitamina, dok su mliječne formule obogaćene svim vitaminima i mineralima potrebnima za bebin pravilan razvoj.

ZABLUDA: Umjetno mlijeko obogaćeno željezom izaziva zatvor.

ISTINA: Činjenica je da umjetne formule sadrže malu količinu željeza (do 12 mg). Ta količina ne remeti probavu, ali je dovoljna da spriječi pojavu anemije. Istraživanja su pokazala da su bebe hranjene umjetnim mlijekom obogaćenim željezom imale isti broj stolica na dan, kao i one koje su bile hranjene neobogaćenim mlijekom. Međutim, u prvoj grupi bilo je puno manje slučajeva anemije u odnosu na drugu.

ZABLUDA: Smeđi šećer smije se dodati u bebinu hranu.

ISTINA: Smeđi šećer nije ništa drugo nego bijeli kojem je dodana melasa. Obje vrste spadaju u skupinu ugljikohidrata koji se nazivaju sukroza, a koji nisu dobri ni za zdravlje odraslih, a kamoli beba. Šećere treba izbjegavati u prehrani koliko god je to moguće. Čak i one koje “priprema” majka priroda (med, fruktoza iz voća…) treba ograničiti na žličicu-dvije dnevno, odnosno dvije-tri voćke. Također, treba izbjegavati i namirnice s dodanim šećerom (voćni sokovi, gazirana pića, slatkiši…), budući da izazivaju nastanak karijesa i vode u debljinu.

Majke imaju običaj nuditi djetetu voćni sok iz bočice, a to nije preporučivo jer će u tom slučaju dijete manje jesti namirnice koje su mu zaista potrebne – a voćni sok svakako ne spada u tu kategoriju. Kada dijete počne piti iz šalice, možete mu dati i malo voćnog soka, po mogućnosti sveže iscijeđenog.

ZABLUDA: Bebi treba davati što više namirnica narančaste boje radi boljeg vida.

ISTINA: Sve namirnice narančaste boje sadrže beta-karoten, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Što je boja namirnice intenzivnija, veća je i količina beta-karotena koju sadrži. Vitamin A je potreban za razvoj očiju i vida, ali u ograničenim količinama. Dakle, istina je da beba treba jesti mrkvu, bundevu i ostale namirnice narančaste boje, ali ne više od jedne porcije na dan.

ZABLUDA: Bebama ne treba davati nikakve masnoće.

ISTINA: Prvo da razjasnimo da postoje “dobre” i “loše” masnoće. “Dobre” su one koje sadrže nezasićene masne kiseline koje su neophodne za razvoj bebinog mozga i živčanog sustava. Primjera radi, majčino mlijeko je bogato ovom vrstom masnoća. Međutim, postoje i druge namirnice, poput avokada i maslinovog ulja, koje su također poželjne u bebinoj prehrani.

Kada dijete počne konzumirati kravlje mlijeko i mliječne proizvode (nakon napunjenih godinu dana), vodite računa o tome da sadrže najmanje 3,2% masnoće. Tek nakon drugog rođendana možete prijeći na mliječne proizvode s manje masnoće. “Loše” masnoće se kriju u suhomesnatim proizvodima, konzerviranoj hrani, prženim namirnicama i margarinu, te ih stoga ne treba davati djetetu (a i odrasli bi ih se trebali kloniti).

ZABLUDA: Borovnice izazivaju alergiju, kao i jagode.

ISTINA: Borovnica ne spada u grupu jagodičastog voća (srodna je brusnici, koja se toplo preporučuje u prehrani beba), te je treba uvrstiti u bebinu prehranu nakon napunjenih osam mjeseci. Ovo voće sadrži moćne antioksidanse koji su organizmu potrebni da bi “pobijedili” i “eliminirali” toksine iz organizma.

Osim toga, borovnica sadrži supstancije koje sprječavaju oštećenje vida i koje jačaju otpornost čitavog organizma. Kako su oporog okusa, ponudite ih bebi u obliku kaše pomiješane s jogurtom (da, jogurt spada u kategoriju mliječnih proizvoda koji se smiju davati bebi prije napunjenih godinu dana).

Autor: Life Content