
Vodič kroz biljna mlijeka: koje je najbolji odabir za vaše potrebe?
Prehrambeno tržište značajno se proširilo u zadnjem desetljeću i proizvodi koje smo mogli naći tek na policama zemalja koje smo turistički posjećiv...
Čokoladni cheesecake na koji ćete izgubiti svega nekoliko minuta na pripremu
Rijetko što nam može popraviti dan kao ove dvije riječi – čokoladni cheesecake.
Općenito, miris kolača iz pećnice uvijek nas nekako asocira na bezbrižno djetinjstvo, provođenje dana u kuhinji s mamom uz isprobavanje svih recepata koje je prikupila od susjede. Miris čokolade koja se kuha na štednjaku uvijek će učiniti dan boljim, a kombinacija čokolade i omiljenog cheesecakea pretvara i svaki loš dan u onaj sunčani. Posebno kada je riječ o prilagođenom cheesecakeu s bezglutenskim keksima i mliječnom, a ne čokoladom za kuhanje. Ova varijanta cheesecakea Mile Butorca, domaćeg gastro blogera, je neodoljiva i nemoguće je pojesti samo jedan komad koliko god se trudili biti disciplinirani. Ono što je također odlična vijest u ovoj čokoladnoj priči – čokoladni cheesecake tako se jednostavno priprema da ćete svoju omiljenu poslasticu pripremiti u nekoliko poteza spretnih ruku, a pritom razveseliti sve ukućane.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
200 g keksa (bez glutena s kvinojom)
5-6 coconut balls kuglica
125 g otopljenog maslaca
500 g krem sira (sirnog namaza)
200 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu/meda (po želji više)
1 žlica ekstrakta vanilije
180 g mliječne čokolade
Priprema:
1. Kekse izmrvite te im dodajte zdrobljene kuglice i krenite lagano utrljavati. Svemu dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte.
2. U kalup promjera 20-22 cm dodajte pripremljenu mješavinu i manjom čašom ravnog dna lagano utiskujte mješavinu formirajući dno i stranice.
3. U dublju zdjelu dodajte krem sir i slatko vrhnje pa ih pjenjačom dobro razradite, dodajte šećer i vaniliju te sve dobro promiješajte.
4. U manjem lončiću razlomite čokoladu i često je miješajući otopite na pari. Pustite da se kratko prohladi.
5. Malo više od pola kreme rasporedite u podlogu od keksa, ostatku dodajte rastopljenu čokoladu i dobro promiješajte. Po bijeloj kremi rasporedite čokoladni dio i ostavite u frižider na hlađenje barem dva sata.
Foto: Mile Butorac/Instagram