Injekcije bi mogle postati prošlost u metodama liječenja dijabetesa

by | 27 veljače, 2020

Dijabetes tipa 2 povezan je s načinom života i javlja se kad tijelo proizvodi nedovoljno inzulina, hormona koji sakuplja šećer u krvotoku. S druge strane, tip 1 uzrokuje imunološki sustav koji uništava stanice koje proizvode inzulin u gušterači poznate kao stanice otočića, kako prenosi Daily Mail.

Nema lijeka i pacijenti zahtijevaju višestruke doze inzulina injekcijom svaki dan. Nekim pacijentima nudi se transplantacija stanica koje proizvode inzulin u jetru, što potencijalno može umanjiti potrebu za inzulinom.

Međutim, čak i uz lijekove protiv odbacivanja, stanice se napadaju, a jedno istraživanje na Sveučilištu British Columbia u Vancouveru otkrilo je da je polovica stanica izgubljena u roku od nekoliko dana. Lijekovi za suzbijanje imunosti potrebni za ograničavanje takvih napada mogu također izazvati nuspojave, poput povećanog rizika od infekcija i raka.

Znanstvenici su otkrili kako bi se mogao riješiti novom tehnikom – implantacijom stanica koje proizvode inzulin u oči. To je smanjilo potrebu za redovitim uzimanjima injekcije inzulina kod više od polovice kod životinja, a sada se treba testirati i na ljudima.

U novom istraživanju pacijentima će se stanice ubrizgati u prednju komoru – prostor ispunjen tekućinom između šarenice i unutarnje površine rožnice sprijeda. Ovo je područje odabrano jer ne pokreće imunološki napad na strana tijela.

U pokusu na  Bascom Palmer Eye Institutu u SAD-u, 10 pacijenata s dijabetesom tipa 1 koji su slijepi na jedno oko, otočne stanice će ubrizgati u oko kroz sitni rez na rožnici. Postupak, izveden pod anestezijom, traje oko 25 minuta.

Nekoliko studija na životinjama pokazalo je da postupak može biti vrlo učinkovit. Kad su liječnici s Instituta Bascom i Sveučilišta u Miamiju presadili stanice u oko babuna s dijabetesom, proizvodnja inzulina kod životinja povećala se nakon tri mjeseca, dok je potreba za vanjskim inzulinom opala za 60 posto. Vid nije bio ugrožen.

Komentirajući istraživanje, dr. Ali Aldibbiat, stručnjak za dijabetes i endokrinologiju Instituta za dijabetes Dasman u Kuvajtu i počasni znanstveni suradnik na sveučilištu Newcastle, kaže da se transplantacija otočića sve više koristi u posljednja dva desetljeća.

“S nestrpljenjem čekamo rezultat ispitivanja kako bismo vidjeli je li ovaj transplantacijski pristup siguran za oko i jesu li transplantirani otočići učinkoviti u liječenju dijabetesa”, dodaje.

Pacijente će pratiti šest mjeseci kako bi se provjerilo kako liječenje utječe na njihove potrebe za inzulinom i jesu li simptomi i razina šećera u krvi u boljem stanju.

Foto: Unsplash

IZVOR: 24SATA.HR