
Estetika, okus i ugođaj na najvišoj razini – Mime’s stigao na Bundek
Zagreb je dobio još jedan razlog za posjet Bundeku.Mime’s Trattoria, najnoviji projekt renomirane Mime’s Grupe, donosi ne samo izvanrednu gastr...
Ines Bašić žena je koja je svoj profesionalni i osobni put utkala u priču o tijelu, ciklusu i kreativnosti. Nakon godina provedenih u modnoj industriji, gdje je kroz kolekcije istraživala povezanost tijela i identiteta, napravila je zaokret prema kulinarstvu, ženskom zdravlju i cikličnosti. Danas stoji iza koncepta Moon Kissed Dinner – intimnih večera posvećenih ženama, hrani i svjesnom življenju u skladu s fazama menstrualnog ciklusa. U ovom intervjuu razgovaramo o tome kako je nastala ideja za ovaj projekt, kako Ines koristi svoj ciklus kao alat za donošenje odluka i zašto vjeruje da je vrijeme da žene pronađu prostor podrške i nježnosti – ne samo u zajednici, već i u sebi.
Draga Ines, možeš li nam za početak nešto reći o sebi i kako je izgledao tvoj prijelaz iz modne industrije u kulinarstvo i žensko zdravlje? Što te potaknulo na taj zaokret?
Zapravo je jedno s drugim povezano. Tema diplomskog rada je bila razvoj kolekcije inspirirane fazama menstrualnog ciklusa. Modna industrija izrazito je zahtjevna – financijski, vremenski, psihološki i fizički i stvarno nije za sve. Za mene je ta industrija postala pregruba i trebalo mi je nešto ipak nježnije. Ne volim se iscrpljivati i dovoditi se u stanje burnouta pa sam krenula tražiti neke druge poslovne prilike. Menstrualni ciklus ostao je u pozadini moje svijesti i znala sam da će jednoga dana upravo ciklus biti u fokusu moga rada. Pronašla sam poziciju umjetničke savjetnice i aukcionarke u aukcijskoj kući Artmark, to je posao koji jako volim zbog njegove dinamike i raznolikosti. Niti jedan dan nije isti. No, svejedno, uvijek je u meni postojala ta potreba za boljim balansiranjem poslovnog i privatnog života. Intuicija me navela na kuhanje i dublje promišljanje o usklađivanju prehrane s ciklusom i tako je nekako sve počelo.
Tvoj brend Eltier (trenutačno u hibernaciji) bio je vrlo konceptualan i povezan s tijelom i transformacijom. Vidiš li poveznice između tog rada i Moon Kissed Dinner koncepta?
Apsolutno! Posljednja kolekcija inspirirana je samim fazama menstrualnog ciklusa, tako da je zapravo brend Eltier sâm početak cijele priče. Kolekciju ćete moći vidjeti uživo na Festivalu menstruacije ovog srpnja u Rijeci i bez lažne skromnosti stvarno mogu reći da nećete ostati ravnodušni.
Koliko su tvoje osobne faze i promjene utjecale na profesionalne odluke koje si donosila?
Kroz vrijeme sam naučila prepoznavati koje su faze ciklusa najbolja podloga za određene profesionalne zadatke i izazove. U folikularnoj fazi, u ovulaciji pa čak i ranoj lutealnoj znam da ću biti najsnažnija u komunikaciji, pregovorima i javnim nastupima. Tada prirodno zračim samopouzdanjem i budimo realni, seksipilom. S druge strane, kasna lutealna faza i faza krvarenja za mene su vrijeme introspekcije i duboke kreativnosti. Tada mi najbolje ide pisanje, bilo da je riječ o copywritingu za društvene mreže, newsletterima, press releasevima ili razradi novih koncepata. Te faze donose pojačan emocionalni intenzitet, ali i dublji ulazak u bogat unutarnji svijet iz kojeg crpim inspiraciju. Folikularna faza i ovulacija za mene su više usmjerene na akciju. Tada sam energična, brza i spremna provesti u djelo sve ono što je u prethodnim fazama sazrijevalo. U tom smislu, naučila sam ciklus doživljavati kao osobni kompas, ne kao ograničenje, već kao sustav unutarnje navigacije koji mi pomaže donositi mudrije odluke, bez forsiranja i izgaranja.
Kako je nastala ideja za Moon Kissed Dinner? Je li bilo nekog trenutka koji je označio “klik”?
Ideja za Moon Kissed Dinner nastala je iz vlastite želje da stvorim prostor koji nije direktno vezan za mene, Ines, već ima vlastiti identitet i srž. Htjela sam odvojiti sebe kao osobu od onoga što želim dugoročno graditi, a to je zajednica koja živi i raste neovisno o mojim privatnim ili poslovnim ulogama. Bilo mi je važno da u virtualnom svijetu postoji mjesto posvećeno ženama, njihovim ciklusima, povezanosti i podršci. Nakon puno promišljanja o tome kako nazvati taj prostor, rodilo se ime Moon Kissed Diner. Diner (američki engl. “diner”) bio mi je važan jer simbolizira okupljanje, hranu, razgovore i osjećaj doma, dok Moon Kissed simbolizira nježnost, intuitivnost i cikličnost. Za mene je to prikaz ljubavi mjeseca prema nama ženama kroz našu cikličnu prirodu, nježan podsjetnik da smo uvijek podržane. Klik se dogodio kad sam shvatila da ne moram birati između hrane, svojih želja za organizacijom eventa, druženjima i ženskom povezanosti, već ih mogu spojiti u jedno iskustvo.
Večere su tematski vezane uz menstrualni ciklus – kako si došla na ideju povezivanja hrane i hormonalnih faza?
Ta ideja zapravo nije nova. Već se u javnom diskursu dosta o njoj priča, no nije u potpunosti ušla u živote većine žena baš zato što je manji broj žena upoznat s ciklusom. U svakoj fazi ciklusa dominira drugi hormon ili druga razina istog hormona pa s time i naše tijelo traži drukčiji tip prehrane pomoću kojeg bi se pospješila apsorpcija ili “čišćenje” određenih hormona.
Kako biraš lokacije, jelovnik i atmosferu za svaku večeru? Što ti je najvažnije da žene ponesu s tog iskustva?
Za sada su se večere održavale u malom bistrou Zdravica u Vinogradskoj ulici u Zagrebu. Krajem svibnja, točnije 31. svibnja, večera će se održati po prvi put u Puli i to u Domu hrvatskih branitelja, u suradnji s talentiranom slikaricom Amandom Madenom koja inače u Puli održava paint&wine radionice. Na njezin poziv za suradnju vrlo rado sam se odazvala. To će biti prva večera/radionica takvog tipa na kojoj ćemo spojiti hranu i slikanje. Jelovnik biram ovisno o inspiraciji tog trenutka, o tome što u tom periodu i sama jedem te, ono najbitnije, ovisno o namirnicama koje su u sezoni. Atmosfera također ovisi o periodu u kojem se nalazimo. Recimo, u veljači smo slavili Galentines pa je tako atmosfera bila posvećena tome. U svibnju sam sigurna da ćemo se više okrenuti toplim ljetnim večerima, inspiraciju ću tražiti u Azurnoj obali, mediteranskoj prehrani i onom café del mar osjećaju.
Zašto ti je važno naglasiti odnos žene prema vlastitom tijelu kroz rituale jedenja i zajedništva? Smatraš li da žene danas imaju zdrav odnos prema svom ciklusu – ili se to tek uči?
Vjerujem da danas živimo u vremenu u kojem ponovno učimo znanja koja su naše daleke pretkinje imale intuitivno. Nažalost, kao ljudi duboko smo odvojeni od vlastitog tijela, a žene osobito od svog ciklusa. Duh i tijelo gotovo da više ne razgovaraju jedno s drugim. Postali smo previše cerebralni i zaboravljamo svoje emotivno tijelo. Iako danas imamo pristup znanstvenim spoznajama i stručnim uvidima o ciklusu, to znanje često ostaje neintegrirano. Mnoge žene ne znaju ni koliko faza menstrualni ciklus ima. Kad ih pitam, često naiđem na nesigurnost, ponekad i na otpor ili kritiku, kao da je neprihvatljivo priznati da nismo u svakoj fazi podjednako jake, produktivne ili raspoložene. Još je uvijek prisutan taj mentalitet da bismo trebale konstantno funkcionirati linearno, bez oscilacija. A mi nismo linearne, mi smo cikličke. Zato mi je važno govoriti o odnosu žene prema vlastitom tijelu kroz rituale jedenja i zajedništva. Hrana je jedan od najintimnijih načina na koji se možemo povezati sa sobom. Ako taj trenutak pretvorimo u ritual, čin poštovanja i slušanja tijela, tada hranjenje postaje iscjeljujući most između onoga što osjećamo i onoga što jesmo. A kada to radimo u zajedništvu s drugim ženama, vraćamo se jednoj drevnoj, iskonskoj istini da nismo same, da učimo jedna od druge, i da je naša snaga u cikličnosti, a ne unatoč njoj. Nasreću, sve više žena koje srećem otvorene su za ovo znanje. Željne su povezivanja, dubljih razgovora, iskustava. I to mi daje nadu i dodatnu motivaciju da gradimo novu kulturu odnosa prema vlastitom tijelu, utemeljenu na znanju, ljubavi i poštovanju.
Koji su tvoji omiljeni sastojci za svaku fazu ciklusa i zašto?
U svakoj fazi ciklusa trudim se jesti u skladu s onim što tijelo prirodno traži, kako bih ga podržala kroz promjene koje se svakog mjeseca događaju. U fazama krvarenja i lutealnoj fazi najviše mi odgovaraju zasitniji, hranjiviji obroci. Često je to kuhana ili pečena hrana koja me prizemljuje i daje osjećaj topline i sigurnosti. Tada najčešće jedem batat, leću, ciklu, tofu, wakame alge, đumbir i kurkumu. Ti su sastojci bogati mineralima, podupiru osjećaj sitosti i pomažu kod upalnih procesa i hormonalne osjetljivosti. U folikularnoj fazi volim laganiju, svježiju hranu koja može biti sirova, kuhana na pari ili kratko pirjana. Osjećam da mi tada odgovaraju brokula, cvjetača, limun, avokado, kimchi, jaja i špinat. To su namirnice koje podržavaju jetru u eliminaciji viška estrogena i općenito djeluju osvježavajuće i energetski podižuće. Tijekom ovulacije biram namirnice koje podržavaju visoku energiju i balans estrogena, kao što su ananas, chia i lanene sjemenke, slanutak, mrkva i bosiljak. To je faza kad volim obroke bogate vlaknima, antioksidansima i laganim biljnim proteinima. U lutealnoj fazi opet posežem za utješnijom i stabilizirajućom hranom. Batat, leća, banana i cimet su moji favoriti. Pomažu mi ublažiti promjene raspoloženja, podržati razinu progesterona i držati razinu glukoze stabilnom.
Postoji li neka knjiga, žena ili iskustvo koje te duboko oblikovalo?
Apsolutno. Postoji nekoliko knjiga i autorica koje su duboko utjecale na moje shvaćanje ženskog ciklusa, ali i na cijeli pristup ženskom zdravlju i životu. Jedna od prvih koja me istinski dotaknula bila je dr. Christiane Northrup i njezina knjiga “Žensko tijelo, ženska mudrost”. Ona mi je otvorila vrata u svijet razumijevanja vlastitog tijela kao saveznika, a ne problema. Zatim knjiga “Blood Magic” autora Thomasa Buckleyja i Alme Gottlieb ponudila mi je fascinantan uvid u način na koji različite kulture doživljavaju menstruaciju, kroz antropološku prizmu i bez zapadnih filtera. To mi je pomoglo da raskrinkam mnoge vlastite nesvjesne stavove i tabue. Arhetipski pogled na menstrualni ciklus donijela mi je Miranda Gray u knjizi “Crveni mjesec”, u kojoj svaku fazu ciklusa povezuje s arhetipovima poput Djevice, Majke, Vještice i Čarobnice, što je bilo presudno za moje povezivanje s unutarnjim svijetom i kreativnim potencijalom svake faze. Praktične smjernice o prehrani i usklađivanju s ciklusom pronašla sam u knjigama “Ženski kod” autorice Alise Vitti i “Eat Like a Girl” autorice dr. Mindy Pelz, koje su mi dale konkretne alate za svakodnevnu podršku tijelu.
Kakvi su ti planovi za Moon Kissed Dinner? Možemo li očekivati radionice, retreatove ili nešto treće? Što bi poručila ženama koje se žele više povezati sa sobom samima, ali ne znaju odakle krenuti?
Planova i ideja imam puno, ali ne bih htjela više govoriti jer želim ići korak po korak i dozvoliti da cijeli projekt raste organski, bez pritiska očekivanja. Poručila bih im da krenu osvještavati svoju maternicu. Tako sam krenula ja. Stavila dlan na nju i postavila jednostavno pitanje. Odgovori su krenuli dolaziti gotovo u trenu. Zvuči možda neobično, ali mi smo naš organizam i moramo se ponovno povezati s njime. Previše smo u svojim glavama, ne znamo regulirati niti osjećati emocije. Bojimo se postavljati si pitanja i iskreno osjetiti sve dimenzije emocija. Krenite polako, od sebe, od zahvalnosti za dah koji svaki dan imamo čast i privilegiju disati. Sve ostalo krenut će se otvarati pred vama ako imate dobru volju, djetinju radoznalost i otvoreno srce.
Foto: Karla Ćurin
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Svoje je novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.