Namirnice za jačanje imuniteta i pripremu organizma za jesen

by | 28 kolovoza, 2020

Donosimo top 15 namirnica koje treba uvrstiti u ljetni i jesenski meni ako želite osnažiti imunitet i pripremiti organizam da se obrani od virusa gripe i prehlade koji će “vrebati” zajedno s koronom.

Kroz kvalitetnu i uravnoteženu prehranu u pravilu možemo osigurati sve vitamine i minerale potrebne organizmu za pravilno funkcioniranje i obranu od bolesti. Kako ih u većini slučajeva naš organizam ne može proizvesti samostalno, raznovrsna prehrana je najbolji način da osiguramo njihov unos, kako kažu stručnjaci.

Tek povremeno, ako simptomi ukazuju na to da je vaš imunitet oslabio, možete si pokušati pomoći dodacima prehrani. No, kako je vrlo važno paziti na ravnotežu nutrijenata u organizmu, a sami ne možete provjeriti stanje, ne koristite dodatke prečesto, nego naglasak stavite na prehranu. Također, ako se odlučite na dodatke prehrani, uvijek je bolje izabrati kombinaciju vitamina i minerala, nego ih uzimati pojedinačno.

“Upravo kasno ljeto i jesen, kad dozrijeva najviše voća i povrća, idealno su vrijeme da se posvetimo tome da kroz prehranu bildamo imunitet i čuvamo zdravlje. Pritom su nam podjednako važni svi vitamini i minerali te drugi vrijedni sastojci”,  kaže nutricionistkinja Sandra Marić Bulat.  Za dobar imunitet, dodaje, treba jesti  namirnice domaćeg podneblja, svježe kuhane, odnosno spravljene kod kuće, tako da vodimo računa da načinom pripreme ne uništimo vrijedne sastojke hrane. Tako je povrće i voće najbolje jesti svježe, u salatama, odnosno kuhati na pari, kratko i u što manje vode. Tu vodu sačuvajte, pa ju koristite za pripremu povrtnih juha ili variva.

Nastojite izbjegavati pirjanje ili prženje hrane te namirnice koje sadrže rafinirani šećer: mliječne čokolade, kekse, industrijski proizvedene kolače, peciva, ali i mnoge vrste gotovih i polugotovih jela, industrijski proizvedenih sokova, dresinga za salate i slično, dodaje.

– Višak šećera dovodi do naglog porasta, pa pada šećera u krvi, što narušava druge procese u organizmu. Osim toga, šećer poništava djelovanje minerala i doslovno “ubija” imunološki sustav, jer potiče razmnožavanje virusa i bakterija, pojašnjava nutricionistica. Zato smanjite količinu šećera koju koristite kod pripreme kolača, a voćnu salatu, ako baš morate, zasladite s malo meda.

Za dobar imunitet posebno su nam važne namirnice koje sadržavaju antioksidanse – vitamine A, C i E, te minerale cink i selen te namirnice koje sadrže biljne spojeve polifenole. Također, vrlo su važne one  bogate beta-karotenom, poput žutog i narančastog voća i povrća te tamno zelenog lisnatog povrća, kao i one koje sadrže omega-3 masne kiseline, za koje je također dokazano da potiču imunitet, kako ističe nutricionistkinja.

Dakle, sigurno nećete pogriješiti ako naglasak u prehrani bude na raznovrsnom povrću i voću,  te svim vrstama variva i cušpajza s povrćem, s kojima ćete unijeti i dovoljno tekućine koja je također važan čimbenik zdravlja.
“Unosom dovoljno tekućine potičemo izmjenu tvari i izbacivanje štetnih tvari iz organizma, a za vrijeme toplih dana često zaboravljamo dovoljno piti, pa su variva odlično rješenje”, dodaje.

Voće je uvijek bolje konzumirati cjelovito, najbolje kao međuobrok, jer ćete na taj način povećati unos vlakana, što također doprinosi zdravijoj probavi i izmjeni tvari.

Foto: One ShotPexels