Imamo li uvijek izbor?

by | 2 travnja, 2020

Većina nas odrasla je u vrijeme kad nam nisu govorili da imamo puno izbora. Ako smo trebali nešto izabrati, obično smo čuli od roditelja: “Izaberi ovo… To je najbolje za tebe!”, ili, ako smo imali malo više sreće: “Odluči se, hoćeš li ovo ili ono!” Koliko ste puta pomislili ili rekli: “Nemam drugog izbora!”? Možda i sada imate neku situaciju u svom životu gdje mislite da nemate drugog izbora! Kako bi bilo da zastanete i sami sebi postavite pitanje: “Je li to istina? Je li stvarno istina da nemam drugog izbora ili možda postoji još neka mogućnost?”. Trebalo bi postaviti pitanje! OK, dobro, pitanja su uvijek korisna, ali koja? Mi stalno postavljamo razna pitanja, i uglavnom s njima tražimo odgovore. Neka od najčešćih pitanja su: “Zašto mi se ovo dogodilo?” ili Zbog čega sad ovo?”. Pitanja postavljamo ili sami sebi, ili drugima kako bi nam pomogli u pronalaženju odgovora. Ako smo i uspjeli doći do odgovora, jesmo li time riješili problem? Nismo, i uglavnom se vrtimo ukrug. Ovo je svima dobro poznati scenarij. Što je onda još moguće? 

Postoje vrlo jednostavni alati koje sam ja počela koristiti prije osam godina, a dio su Access Consciousnessa. Svakodnevno ih koristim za sebe, kao i u radu s tisućama klijenata i polaznika raznih tečajeva, radionica i otvorenih predavanja. 

1. Postavite pitanje 

Kad postavljate pitanja, to vas osnažuje, dok traženje odgovora uvijek o duzima snagu. Postavljanjem pitanja možete dobiti više informacija i više svjesnosti. Ovdje su samo neka jednostavna pitanja koja možete koristiti u svakoj situaciji: – Kako može biti bolje od ovog? – Što je još moguće? – Koje mogućnosti ovdje postoje? 

2. Pitanja otvaraju nove mogućnosti 

Što više pitanja budete postavljali, pojavit će se nove mogućnosti u vašem životu. Odjednom svi oni zidovi ograničenja oko vas počinju nestajati i počinje se pojavljivati nešto novo. Počinju se pojavljivati nove mogućnosti, koje prije niste mogli vidjeli. Sve dok nastavljamo tražiti odgovore, pa uz to još stalno donosimo zaključke, vrtimo se u začaranom krugu i ne vidimo sve te mogućnosti oko sebe. 

3. Imate izbor 

S više mogućnosti, imate i više izbora u životu. Ne kao do sada, jedan, ili eventualno dva. I kada nastavite biti u pitanju, umjesto traženja odgovora i donošenja zaključaka, otvara se jedan potpuno novi svijet – SVIJET NEOGRANIČENIH IZBORA. Mi svakodnevno donosimo jako puno izbora, a da toga nismo niti svjesni. Ujutro morate izabrati hoćete li ustati iz kreveta, ili nećete, hoćete li prvo popiti čašu vode, ili možda kavu. 

4. Izbor kreira 

Svaki izbor u vašem životu nešto kreira. To je jedna od najvećih sposobnosti nas bića, da biramo. Isto tako, kada vam nešto ne odgovara u životu, morate biti voljni izabrati nešto drukčije. To je trenutak kada treba postaviti pitanje: “Koje još mogućnosti ovdje postoje?” I samo dopustiti da se pojave nove mogućnosti, nešto što vam do tada ne bi palo napamet. Ako vam odgovara, birajte više toga! Ako vam ne odgovara, što ako samo možete izabrati ponovno? Jeste li voljni otpustiti svoja ograničenja koja vam ne dopuštaju da birate drukčije?

Postoji vrlo jednostavna tehnika koja će vam pomoći u tome, zove se Access Bars. Izvodi se na način da se vrlo laganim dodirom aktiviraju 32 točke na glavi, dok ležite opušteno. Vaše će tijelo otpustiti misli, stavove, uvjerenja, emocije i osjećaje koje nosite sa sobom iz bilo kojeg vremena. Kome je namijenjen Access Bars? Svima: maloj djeci, trudnicama, djeci u školi, djeci s bilo kojim poteškoćama (hiperaktivnost, otežano pamćenje, slaba koncentracija…), studentima (olakšava polaganje ispita), poslovnim ljudima (pomaže da otpuste stres i poboljšaju radne sposobnosti), ljudima svih zanimanja i svih starosnih dobi. U najgorem slučaju osjećat ćete se tako opušteno, kao da ste bili na najboljoj masaži, a u najboljem slučaju vam se može promijeniti cijeli život!

Access Bars pomogao je tisućama ljudi da promijene mnoge aspekte u životu, kao što su spavanje, zdravlje i tjelesna težina, novac, seks i odnosi, anksioznost, stres itd. Svatko ga može naučiti, na jednodnevnom tečaju u trajanju od osam sati.


Snježana Gottstein, Access Consciousness® Certifed Facilitator

Više informacija možete pronaći na stranici www.snjezanagottstein.com i na broju telefona 00385 91 200 8959.