Održive božićne ideje: 5 načina kako sezonu blagdana učiniti “zelenijom”

I planet i novčanik će vam biti zahvalni

by | 18 prosinca, 2023
održivi blagdani

“Zeleni” Božić jednostavniji je nego što mislite, a jednako je zabavan. Sve što zahtijeva jest nekoliko promjena u vašoj uobičajenoj blagdanskoj rutini. I planet i vaš novčanik bit će vam zahvalni!

Božić i proslava Nove godine period su darivanja, vrijeme kad razmišljajmo kako se opustiti te razveseliti i sebe i druge. Usprkos tome, ne bismo trebali smetnuti s uma smanjenje otpada, recikliranje i ekološki odabir jer se u vrijeme blagdana količina otpada uvišestručuje.

Prema nekim podacima, u Velikoj Britaniji proizvede ih se dodatnih tri milijuna tona božićnog otpada u usporedbi s ostatkom godine. To je oko sto milijuna vreća za smeće koje se šalju na odlagalište, što pridonosi zagađenju i globalnom zatopljenju.

Cilj koncepta održivih blagdana je to promijeniti, napraviti blagdansko slavlje koje umanjuje svoj utjecaj na klimatske promjene i promiče etičke, ekološki prihvatljive prakse – poput organiziranja svečane zabave za planet!

Pročitajte: 5 jednostavnih recepata za božićne kolačiće koji će vam sigurno uspjeti

održivi blagdani

5 ideja za održivi Božić

Imajući na umu brigu o okolišu, zašto ne biste ovaj Božić odlučili “darovati“ i planet. Darujte ono što mu najviše treba – svoju brigu i pozornost uz ovih pet prijedloga:

1# Napravite sami blagdanske ukrase

Recite “ne” umjetnim drvcima i plastičnim ukrasima. Božićnu jelku kupite u tegli ili je unajmite, a dekorativne elemente pronađite u šumi ili parku. Otpale grančice, češeri, lišće ili odbačena ptičja gnijezda mogu, u kombinaciji sa svijećama i postojećim božićnim ukrasima kreirati jedinstveni blagdanski dekor. Ako kupujete ukrase, odlučite se za prirodne materijale: drvo, organski pamuk, jutu i slične tekstile koji su izdržljivi i koje ćete moći koristiti više sezona.

eko božić

2# Nabavite štedljive lampice

Treperava svjetalca stvaraju prekrasnu atmosferu, ali istodobno troše mnogo energije, pa radije koristite LED dekorativne lampice jer su štedljivije, i to po mogućnosti one s programator kako bi se palile samo kada padne mrak, a ne da budu uključene cijeli dan.

Na taj način možete značajno smanjiti potrošnju struje, ali i emisiju ugljičnog dioksida. Prema nekim izračunima, lampice koje gore deset sati dnevno tijekom 12 dana proizvedu količinu ugljikovog-dioksida koji bi mogao napuniti 12 balona.

3# Upalite prirodne svijeće

Parafinske svijeće napravljene su na bazi naftnih derivata i ne samo da nisu pogodne za okoliš nisu dobre ni za naše zdravlje jer njihov štetni vosak pri izgaranju ispušta brojne toksine. S druge strane, prirodne svijeće, one napravljene od pčelinjeg ili biljnog voska (npr. soje) više su ekološki izbor jer su biorazgradive i ne proizvode štetni dim.

4# Izbjegnite trošenje novca i energije

Biranje poklona zna biti veliki izazov. Ako ne znate što osoba želi, da biste izbjegli trošenje novca i energije, odlučite se održivu kupnju. Birajte kvalitetne predmete koji su načinjeni od biorazgradivih ili recikliranih materijala, kupujete u second-hand trgovinama i onima lokalnih proizvođača, ili dar napravite sami.

Razmišljate i koliko će se za uporabu vašeg dara morati potrošiti još energije, recimo poklon-bon zbog kojeg osoba mora daleko otputovati osobnim automobilom nije “najzelenija“ varijanta, radije darujte karte za gradsko kazalište ili masažu u lokalnom SPA centru.

održivi blagdani

5# Spasite stabla, korisitite reciklirani papir

Kad pronađete savršen, održivi,”zeleni“ dar, nemojte svoj trud potratiti razbacujući se s ukrasnim papirom. Britanska organizacija Department for Environment, Food and Rural Affairs procijenila je da Englezi za blagdane odbace osam tisuća tona papira. Da se samo polovina te količine reciklira, spasilo bi se 25 000 stabala.

Darove, stoga, zamatajte u reciklirani ukrasni papir, stare novine, jutu, korištene papirnate vrećice, tkanine od svile, konoplje, bambusa, vune ili organskog pamuka. Dekorativne plastične vrpce zamijenite špagom ili rafijom a karticu s čestitkom izradite od prošlogodišnjih čestitki. Ovako kreativno zamotani pokloni ne samo da vode računa o planetu već darivanje čine unikatnim iskustvom vrijednim spomena.

Pročitajte: Iznenadit ćete se što je zajedničko ljudima koji rano postavljaju božićne ukrase

Foto:Galina Zhigalova, Julia Pavaliuk, Bogdan Kurylo, iStock/Getty Images Plus via Getty Images