Zdravu tjelesnu težinu dostići ćete ako se pridržavate ovih pravila

by | 22 siječnja, 2020

MILIJUNI ljudi u novu godinu ulaze s odlukama da će zdravije živjeti, bolje jesti i redovito vježbati, ali se mnogi ne pridržavaju onoga što su odlučili, jer pred sebe stave ciljeve koje nisu spremni ostvariti. Tijekom prošle godine mnogi su se pridržavali keto dijete i isprekidanog posta, a sada je sve popularniji način prehrane koji je potpuna suprotnost ovim režimima, piše HuffPost.

Riječ je o intuitivnom jedenju, koje zapravo i nije dijeta u pravom smislu te riječi. Umjesto da se strogo pridržavate pravila prehrane, sve što trebate učiniti je pratiti svoje prirodne nagone i jesti što želite kad god želite. Iako mnogi misle da će se tako samo još više udebljati, istraživanja su potvrdila da je ovo dobar način mršavljenja.

Naime, otkriveno je da oni koji smršave pridržavajući se neke dijete, vrate kilograme u roku od pet godina. Osim toga, neke dijete mogu vam ugroziti zdravlje i dovesti do poremećaja u prehrani.

Christy Harrison, autorica knjige Antidijeta, piše o negativnim posljedicama svih popularnih dijeta, navodeći da time što se odričemo neke hrane samo nanosimo štetu sebi.

“Pridržavajući se dijete, vi sebi oduzimate neke važne stvari u životu – trošite svoje vrijeme i novac, pogoršavate zdravlje i niste sretni, jer ne jedete ono što volite”, piše Harrison i dodaje da je intuitivno jedenje najbolji način za mršavljenje.

Ovaj režim je, kako tvrde njegovi zagovornici, fokusiran na vaše zdravlje, a ne na gubljenje kilograma.

Hrana je nužna za preživljavanje i svi smo mi rođeni s instinktom koji nam govori koliko hrane nam je potrebno tijekom dana. Sve što trebamo učiniti je pridržavati ga se i slušati svoje tijelo. Ono ima svoje potrebe i želi raznolikost, tako da nećete stalno imati želju samo za kaloričnim stvarima, nego će vam biti potrebne i one zdrave.

Mnoge dijete nisu pogodne za većinu ljudi, pa izbacivanje nekih namirnica iz prehrane može ozbiljno oštetiti njihovo zdravlje, jer ne prate svoj prirodni nagon.

Oni koji jedu intuitivno svjesni su svog tijela i njegovih potreba i ne jedu kad nisu gladni, niti unose više hrane nego što im je potrebno. Trik je u tome da jedete polako i budete koncentrirani na hranu dok ste za stolom. Tako ćete osjetiti kad vam je dosta i prestati kad ste siti. Osim toga, ne morate pojesti sve što vam je u tanjuru, ako shvatite da ste se najeli.

Istraživanja su pokazala da oni koji se ovako hrane imaju niži indeks tjelesne mase i manje poremećaja u prehrani. Osim toga, oni više poštuju svoje tijelo, optimističniji su i samopouzdaniji od onih koji se pridržavaju strogih dijeta.

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR