I TJELESNA AKTIVNOST jako je važna u prevenciji zimskih bolesti

by | 2 prosinca, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Prehlade, viroze, umor, ali i sezona gripe među najvećim su zdravstvenim “strahovima” u zimskim mjesecima. Glavni uzrok bolesti leži u oslabljenom imunitetu i usporenom metabolizmu. No, nedostatak kretanja, “teška” zimska prehrana, premalo svježeg voća i povrća te boravak u zatvorenom također su razlozi porasta broja oboljelih od prehlade ili gripe.

Pad imuniteta – Većoj učestalosti akutnih bolesti tijekom zime pogoduje i dulji boravak u zatvorenom prostoru, stoga su tjelesne aktivnosti, kao i u svim ostalim godišnjim dobima, vrlo važne za sve generacije, a osobito za djecu i mlade.

Dosta tekućine – U sezoni gripe važno je provoditi vrijeme na svježem zraku i izbjegavati zatvorene prostore u kojima boravi veći broj ljudi. Liječnici savjetuju i pojačane higijenske mjere, poput pranja ruku koje treba biti vrlo temeljito (sapunom oprati prostore između prstiju, koji ponekad mogu ostati nečisti), ali i kulinarske, kao što su dulje kuhanje svježih namirnica i temeljito ispiranje voća i povrća, u čijem čišćenju može pomoći i soda bikarbona (u malim količinama). Zimsku prehranu svakako treba obogatiti voćem i povrćem, odmarati se i spavati te unositi dovoljno tekućine za poticanje metabolizma i probave. Osim vode, za hladnih dana idealan napitak su i čajevi, koji, obogaćeni limunovim sokom i medom, tijelu osiguravaju čišćenje i bolju probavu. Unatoč ovim savjetima koji vrijede za sve, posebno oprezni moraju biti srčani bolesnici, osobe s kroničnim bolestima, starije osobe i mala djeca. Svi oni trebali bi se savjetovati s liječnikom o dodatnim mjerama opreza prije samog dolaska sezone gripe potkraj prosinca i početkom siječnja. I stres je jedan od snažnijih čimbenika koji utječu na padanje imuniteta. Stres je povezan s užurbanim životnim stilom, nepravilnom prehranom, nedostatkom tjelesne aktivnosti, ali i problemima emocionalne prirode. Izbjegavanje negativnog učinka stresa moguće je uz kretanje i vježbanje, prakticiranje opuštajućeg hobija, kvalitetan odmor, provođenje vremena u ugodnom društvu.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: VECERNJI.HR