Pilula za dan poslije može imati određene nuspojave za ženski organizam

by | 19 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Iako je tu da vas u posljednjem trenutku izvuče iz nezgodne situacije, pilula za dan poslije ipak može loše utjecati na vaš organizam.

Postoji nekoliko situacija u kojima biste mogli popijeti pilulu za dan poslije. Možda je tijekom odnosa puknuo kondom, zaboravili ste popiti pilulu, ili ste pogrešno izračunali ciklus ovulacije. U svakom slučaju, ova pilula je aktivna tijekom pet dana od nezaštićenog odnosa i sprječava nastajanje trudnoće.

Kako pilula funkcionira

Ona sadrži visoku razinu hormona (najčešće hormon progestin, ali hitna kontracepcija ponekad sadrži i estrogen uz progestin), što zaustavlja ovulaciju. Spriječavajući vaše jajnike da oslobode jajašca, pilula sprječava da zatrudnite.

Očekujte neželjene efekte

Nakon što popijete pilulu, možete tijekom 24 osjetiti neke simptome — i oni nisu nimalo ugodni. Žene koje su koristile pilulu za dan poslije osjećale su mučninu, bol u donjem dijelu trbuha, povraćale su, imale su glavobolje, a žalile su se i na iscrpljenost kao i na osjetljivost grudi.

Malo krvarenja je normalno

Možete iskusiti tzv. atipični period, koji podrazumijeva malo krvarenja nakon što ste popili hitnu kontracepciju. No, ako krvarenje potraje nekoliko dana i umjesto da se smanjuje postaje obilnije, posjetite liječnika.

Kako utječe na vas

Iako učinci pilule variraju od žene do žene — neke se dobro osjećaju, dok druge ne baš — vjerojatno je najbolje pričekati nekoliko dana prije nego što napravite velike planove za naredne dane. Za svaki slučaj.

Nemojte koristiti pilulu za dan poslije kao redovitu kontracepciju

Ova pilula inače nema trajne učinke, ali ne koristite je ponovno. To je naposljetku ipak hitna kontracepcija, a prakticiranje sigurnog seksualnog odnosa uvijek je najbolja opcija.