I čokolada je na listi: Top 15 najzdravijih namirnica na svijetu

by | 3 ožujka, 2016

O vrijednosti i ljekovitosti pojedinih namirnica koje jako volimo i skoro pa svakodnevno jedemo, često i ne razmišljamo niti tome pridajemo poseban značaj. Određene namirnice su bogat izvor vitamina i minerala, a mnoge od njih nalaze se na listi najjeftinijih i uvijek dostupnih namirnica.

1

Pogledajte u nastavku koje su to namirnice, kao i zašto se nalaze na listi 15 najzdravijih namirnica na svijetu. Ljubitelje slatkiša razveselit će podatak da se čak i čokolada nalazi na njoj.

1. Limun

Jedan limun sadrži puno više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdravu razinu kolesterola. Citrusni flavonoidi u limunu mogu spriječiti razvoj stanica raka.

Pogledajte na sljedećim stranicama koje se još namirnice nalaze na ovoj listi…

2

2. Jabuke

Jabuke su odličan izvor antioksidanasa i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Američko istraživanje pokazalo je da su žene starije dobi, koje su svakodnevno jele jabuke, za samo šest meseci smanjile razinu lošeg kolesterola za 23 odsto.

3. Borovnice

Vlakna, antioksidansi i fitonutrijenti u ovom bobičastom voću dobri su za smanjenje hipertenzije, očuvanje tjelesne težine, a sprječavaju i nastanak novih masnih stanica.

3

4. Avokado

Iako avokado možda ne jedemo često, ili ga ne konzumiramo uopće, i teško ga nalazimo u trgovinama, ovo je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Prema nekim istraživanjima avokado snižava kolesterol za čak 22 posto. U jednom avokadu nalazi se pola neophodne dnevne količine vlakana, kao i 40 posto folata, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Također, ova namirnica sadrži i kalij koji učinkovito snižava krvni tlak.

5. Crna čokolada

Samo nekoliko kockica ove čokolade na dan može sniziti visoki krvni tlak. Kakao prah je, naime, izuzetno bogat flavonoidima, antioksidantom koji snižava i loš kolesterol.

food-865102_640

6. Krumpir

Jedan crveni krumpir sadrži 66 mikrograma folne kiseline (vitamin B grupe) koja je neophodna za razvoj i rast djeteta. Za toliku količinu navedenog vitamina bilo bi potrebno pojesti izuzetno veliku količinu špinata ili brokule. Uz to, jedan slatki krumpir, sadrži skoro osam puta veću količinu vitamina A od one koja je neophodna, a poznato je da ovaj vitamin jača imunitet, te sprječava pojavu raka.

7. Losos

Ova namirnica bogata je omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od depresije, srčanih bolesti i karcinoma. Također, ova riba sadrži i niacin koji može spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti i gubitak pamćenja.

4

8. Brokoli

Jedna manja porcija brokula sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K – koji je izuzetno važan za izgradnju i očuvanje kostiju. Također, sadrži i duplo više od preporučene doze vitamina C zbog čega pozitivno utječe na kosti, te sprječava razvoj malignih bolesti.

9. Špinat

Ova namirnica sadrži velike količine vitamina i minerala, kao što su folna kiselina, vitamin A, B, C, E, željezo, mangan i kalij. Špinat sadrži i lutein i zeaksantin, koji su izuzetno važni za zdravlje očiju. Nedavna istraživanja utvrdila su da je od sveg voća i povrća, špinat jedna od najdjelotvornijih namirnica u borbi protiv raka.

5

10. Bademi

Ova ukusna grickalica obiluje magnezijem, vitaminom E, željezom, kalcijem i vlaknima. Bademi su ključni sastojak uravnotežene prehrane i odlična hrana za zdravo srce.

11. Orasi

Orasi sadrže najviše omega- 3 masnih kiselina, koje snižavaju kolesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti. Također, u ovoj namirnici nalazi se i melatonin koji će vam osigurati miran i zdrav san i pomoći vam da pobijedite nesanicu.

6

12. Češnjak

Poznato je da je luk odličan borac protiv raznih bolesti. Prema pojedinim istraživanjima, ova namirnica može spriječiti razvoj bakterija, pa čak i Escherichiu coli. Alicin, tvar koja se nalazi u češnjaku, djeluje anti-upalno i dokazano snižava razinu kolesterola i krvnog tlaka.

13. Mahunarke

Jedna porcija mahunarki (grašak, grah, variva) četiri puta tjedno može smanjiti rizik od srčanih bolesti za čak 22 posto. Također, ovolika količina unešenih mahunarki tijekom tjedna može značajno smanjiti i rizik od razvoja raka dojke.

7

14. Pšenične klice

Pšenične klice bogate su nutrijentima poput vitamina E, folne kiseline, cinka, magnezija te fosfora. Preporučuje se da ih konzumirate u izvornom obliku jer rafinirani pekarski proizvodi gube te važne sastojke.

15. Zobene pahuljice

Zobena kaša bogata je vitaminom B, omega-3 masnim kiselinama i kalijem. Obiluje i vlaknima, a cjelovita zrna zoba možete koristiti i za pripremu raznih zdravih poslastica.

Izvor: Life Content
Foto: Unsplash, Pixabay