HYPERsocks u suradnji s Udrugom za sindrom Down Zagreb dizajnirao novu kolekciju rasparenih čarapa

by | 18 ožujka, 2021
HYPERsocks

Rasparene čarape u šarenim bojama uvriježeni su simbol Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom koji se svake godine, u svakom kutku planeta, obilježava na prvi dan proljeća, 21. ožujka. Rasparene čarape jednostavan su podsjetnik da slavimo ljepotu koja se krije u različitosti jer nas različitosti obogaćuju, ali i da pritom ne zaboravimo kako smo svi ipak u suštini jednaki. Na tragu spomenutih poruka, te nastavno na prošlogodišnji MIX&MATCH koncept, u suradnji s Udrugom za sindrom Down – Zagreb brend dizajnerskih čarapa HYPERsocks kreirao je jednu vrlo posebnu kolekciju.

Pa, da podsjetimo. Bio je ožujak kao i sada, drvoredi uz cestu zašarenili su ulice, sunce je najavljivalo prve taktove proljeća, a iz vrijedne HYPERsocks radionice izvirila je jedna, poprilično originalna ideja koja je oduševila čarapoljupce. Tog ožujka, prije godinu dana, nakon što je čovječanstvo dugo, i većinom bezuspješno tragalo za odgovorima kamo odlaze izgubljene čarape, Filip Eterović i Dorja Horvatić hrabro su doskočili jednom od najvećih svjetskih misterija. Ne, nisu proniknuli u tajnu izgubljenih čarapa, niti su uspjeli locirati zalutale primjerke, na te odgovore ipak ćemo još trebati pričekati. HYPERsocks je ovom univerzalnom problemu čovječanstva pristupio iz drugog kuta – izbacio je kolekciju MIX&MATCH i po prvi put omogućio čarapoljupcima da kupe samo jednu čarapu, te da je uparuju s drugim čarapama iz kolekcije, istima ili drukčijima. Misao vodilja bila je: “Čak i ako se jedna čarapa iz tandema izgubi, nema veze, ionako je možete nadomjestiti”. No ove je godine MIX&MATCH kolekcija dobila sjajan zaokret, a u kreiranju novih modela čarapa HYPERsocks timu pridružila se i Udruga za sindrom Down – Zagreb.

HYPERsocks

Koncept je ostao isti kao i prošle godine, no ovog je ožujka HYPERsocks odlučio MIX&MATCH kolekcijom obilježiti Svjetski dan osoba s Down sindromom i najaviti dolazak proljeća, a ovoga su mu puta u dizajniranju novih motiva pomogli, ni manje ni više nego članovi Udruge za sindrom Down – Zagreb. U sklopu udruge koja podupire neformalno obrazovanje kao jedan od načina rehabilitacije te provodi likovne, glazbene i glazbeno-kazališne radionice, članovi udruge u rasponu od osam do 45 godina, HYPERsocksu su dali pedesetak sjajnih prijedloga kako da oslikaju svoju novu, sedmu kolekciju. Nakon dugog vijećanja, odabrano je deset fenomenalnih crteža, što apstraktnih što figurativnih motiva, a oni su svoje mjesto pronašli na novim modelima MIX&MATCH čarapa. Kolekcija se sastoji od pet novih modela, a na njima su se našli crteži jednog ili više autora, tako su prvu čarapu ukrasili Josip i Leon, drugu Hrvoje i Vito, treću Jakov, Vito, Lara, Leon i Andrea, četvrtu Kristina i Karlo, a petu Mateo.

HYPERsocks

“Svaki dizajn ima vedar ton jer smo kombinirali apstraktne poteze i šare s figurativnim crtežima čiča Gliše, jedrilice, sunca, kućica, autića, suncokreta i trešnji. Svi radovi koje smo zaprimili bili su sjajni, svaki na svoj način, ali na kraju smo ipak morali odabrati samo neke i pretvoriti ih u 5 čarapa koje su međusobno kompatibilne. Kako bismo postigli međusobno koherentni odnos, koristili smo istu paletu kroz svih pet modela – ovog puta nešto zagasitije boje koje kontrastiraju veselim crtežima i črčkarijama”, objasnili su Dorja i Filip.

Sva zarada koju će HYPERsocks u naredna tri tjedna ostvariti od prodaje nove MIX&MATCH kolekcije bit će donirana Udruzi za sindrom Down – Zagreb, a čarape možete pronaći na službenoj stranici brenda. Cijena jedne čarape iznosi 27,50 kuna. Dobra vijest je i ta što HYPERsocks uskoro pokreće međunarodni shipping, pa će njihovih 25 modela čarapa uskoro biti dostupni i izvan naših granica, a HYPERsocksov asortiman moći ćete pronaći i izvan virtualnih polica.

Fotografije: Doris Fatur

Model: Dominik Pranjić