Hrvatska djeca najčešće doručkuju mlijeko, kruh, žitarice i kakao

by | 15 listopada, 2012

 Povodom Svjetskog dana hrane koji se obilježava na sutrašnji dan, tvrtka Nestle objavljuje istraživanje o navikama dječjeg doručkovanja provedeno od strane agencije GfK. Rezultati prikupljeni na 1000 obitelji ukazuju da hrvatska djeca najčešće doručkuju mlijeko, kruh, žitarice i kakao, te da je roditeljima u pripremi dječjeg doručka najvažnije (91%) da je obrok zdrav, a odmah zatim (85%) i da je hranjiv.

Ovo istraživanje također ukazuje da roditelji, nesigurni da li njihova djeca konzumiraju predviđeni jutarnji obrok u vrtiću ili školi, inzistiraju na doručku kod kuće.
Nutricionisti se slažu da je doručak najvažniji dnevni obrok. Kvalitetan doručak opskrbljuje tijelo hranjivim sastojcima nakon višesatnog noćnog sna, te bi stoga trebao sadržavati sve potrebne nutrijente koji će pružiti dovoljno energije za obavljanje cjelodnevnih obaveza. Doručak nam pomaže unaprijediti pamćenje što rezulttira boljim uspjehom u školi ili na poslu, a također je važan za očuvanje zdrave tjelesne težine.
Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju veći unos cjelovitih zrna, stoga doručak baziran na cjelovitim žitaricama uvijek predstavlja dobar izbor. Istraživanje je pokazalo da 96% ljudi u Hrvatskoj priprema žitarice s mlijekom, 3% s jogurtom, a manje od 1% sa čokoladnim mlijekom. Također, čini se da volimo osnovni okus žitarica pa tako samo 5% nas dodaje nešto žitaricama (šećer, suho voće, svježe voće).
Među različitim čimbenicima koji utječu na pripremu dječjeg doručka, hrvatskim roditeljima najvažnije je da je obrok zdrav (91%), a odmah zatim da je hranjiv (85%).
 

Tagovi: