Hranom protiv tumora

by | 16 veljače, 2011

Brojna istraživanja dokazala su kompleksnu povezanost između navika u prehrani i raka. Ove tri vrste namirnica pokazale su izvjesno preventivno djelovanje u borbi protiv tumora:

Biljno ulje
Ulje konoplje ili lana ubraja se u top namirnice za suzbijanje raka. Stručnjaci su primijetili da je agresivnim tumorima potrebno veoma mnogo glukoze, koju dobivaju iz ugljikohidrata. Ukoliko se tumoru uskrati snabdijevanje šećerom, povećavaju se šanse da se bolest uspješno izliječi. Radikalno odstranjivanje ugljikohidrata prisiljava stanice raka da promijene način razmjene tvari, što ih čini osjetljivim na kemoterapiju i terapiju zračenjem.

Jogurt
Kisele namirnice kao što su jogurt, kiselo mlijeko, svježi kravlji sir ili kiseli kupus važna su stavka u sprečavanju pojave tumora. Suzbijaju kiseline i smanjuju razmjenu tvari u stanicama tumora. Dodatna prednost ovih namirnica je u tome što sadrže mnogo vrijednih proteina a malo ugljikohidrata (reduciranim unosom ugljikohidrata onemogućava se snabdijevanje stanica raka glukozom).

Bobičasto voće
Voćni plodovi snabdijevaju organizam vitaminima i sekundarnim biljnim sastojcima koji povoljno utječu na suzbijanje pojave raka. Borovnice, jagode ili maline posebno su bogate sastojcima koji povoljno utječu na suzbijanje tumora (antocianidin). Stručnjaci savjetuju da konzumirate tradicionalne sorte jabuka ili grožđa. Nove sorte imaju povišen nivo šećera i sadrže znatno manje antikancerogenih tvari.

 

Tagovi: