Hranom protiv nesanice

by | 24 siječnja, 2013

Moderan tempo života, stres i nagle promjene vremenskih prilika sve više utječu na probleme sa spavanjem. Mnogi stručnjaci ističu da je za kvalitetu sna vrlo važna prehrana, i da se redovnim obrocima i pravilnim izborom namirnica lako možete izboriti s nesanicom.

Za miran san najvažnija je večera, zato u ovaj obrok uključite namirnice bogate ugljikohidratima koji utječu na povećanje hormona serotonina u organizmu. Dokazano je da ovaj hormon djeluje umirujuće i pomaže da se izborimo sa stresom. Zato jelovnik obogatite žitaricama, tjesteninom i integralnim pecivom. Uz ugljikohidrate najbolje je kombinirati piletinu, ribu, zeleno povrće, gljive, tunjevinu, koštunjave plodove, banane…

Također je bitno da tijekom dana jedete namirnice bogate vitaminina B grupe – grašak, grah, kikiriki, pivski kvasac, mlijeko, jaja, jetrica, krumpir… Neophodni su i minerali, prije svega kalcij i magnezij (mlijeko, mliječni proizvodi, sardina, špinat, brokula, suhe smokve, luk, badem, crna čokolada…) čiji nedostatak može dovesti do povećanja napetosti, umora i učestalih grčeva.

Poželjno je da u večernjim satima izbjegavate napitke koji sadrže kofein, kao i energetska pića. Pred spavanje smanjite i unos slatkiša koji utječu na rast šećera u krvi i drže vas budnim, kao i začinjenu hranu.

Izvor: novosti.rs