Hranite se zdravo: Prirodne zamjene za bijeli šećer

by | 17 lipnja, 2014

Bijeli šećer koji nastaje industrijskom obradom šećerne repe i šećerne trske višestruko je štetan za ljudski organizam ako se konzumira u velikim količinama: inzulin u krvi neprestano je povišen, što uzrokuje debljinu ali i dijabetes i srčanožilne bolesti. Otkrivamo vam četiri prirodne i zdrave zamjene za ovaj zaslađivač.

stevija

Stevija

Ova biljka koristi se kao prah, sirup i tablete, a ovisno o uvjetima uzgoja i tehnologije prerade, finalni proizvod može biti od 30 do 300 puta slađi od šećera. Stevija obiluje mikronutrijentima kao što su žejezo, kalcij, natrij, kalij, magnezij, fosfor, cink, te flavonoid rutin i vitamini A i C.

Brojna znanstvena istraživanja pokazala su da ova biljka ima i antikancerogena svojstva, normalizira krvni tlak i sprječava nastanak osteoporoze. Osim što je ukusan zaslađivač, stevija regulira razinu glukoze u krvi, sprječava njegove oscilacije i potiče lučenje inzulina, što je upravo rezultat koji se želi postići liječenjem dijabetesa tipa 2.

Med

Med sadrži najkvalitetnije ugljikohidrate koji izravno ulaze u krv i spadaju u grupu lako probavljive hrane. Dok bijeli šećer u svom sastavu nema ništa osim ugljikohidrata, med je bogat proteinima, mineralima (natrij, kalij, kalcij, magnezij, željezo i fosfor), vitaminima C, B3, B5, B12 i folnom kiselinom.

U pripremi kolača i drugih poslastica šećer treba zamijeniti medom. Iako se termičkom obradom gubi dio njegovih ljekovitih svojstava, puno je korisniji od šećera. Treba ga kupovati od provjerenih proizvođača jer na tržištu postoji i takozvani lažni med, koji sadrži šećer. Ograničenja u konzumiranju meda savjetuju se jedino dijabetičarima i osobama alergičnima na pčelinje proizvode.

Malteks

Malteks je ekstrakt ječmenog slada, dobiven posebnim tehnološkim postupkom, kojim su maksimalno sačuvana hranjiva svojstva zrna ječma. Ugodnog je mirisa i okusa, a jednu žličicu šećera zamjenjuje jedna i pol žličica malteksa. Ječmeni slad ima izuzetnu nutritivnu vrednost, jer uz jednostavne i složene ugljikohidrate sadrži i bjelančevine.

Također, bogat je i mineralima kao što su kalij, fosfor, natrij, magnezij, kalcij, željezo i vitaminima E, A, B grupe, zbog čega se preporučuje za prehranu djece, sportaša, trudnica, rekonvalescenata, osoba koje pate od kroničnog bronhitisa, kašlja i otežanog disanja. Kada se pomiješa s biljnim mlijekom, kakaoom, rogačem i mljevenim lješnjacima, dobiva se izuzetno ukusna i zdrava domaća čokolada.

Javorov sirup

Ovaj prirodni zaslađivač dobiva se cijeđenjem soka iz stabla javora. Iako sadrži 60-70% šećera, osjetilo okusa ga ne registrira kao previše slatku namirnicu. Izuzetno je koncentriran, tako da se od četiri litre sirupa može napraviti 150 l soka. Okusom podsjeća na karamelizirani šećer, a osim ugljikohidrata sadrži i željezo, magnezij, kalij, kalcij, natrij i vitamine B1 i B2. Ima visoku kalorijsku vrijednost te ga treba konzumirati u ograničenim količinama.

Znanstvenici su otkrili da javorov sirup sadrži veliki broj bioaktivnih tvari, antioksidanasa, s antikancerogenim i antibakterijskim učinkom, a potvrđeno je i da ima pozitivan utjecaj i u slučaju dijabetesa.

Izvor: Lekovito bilje, Life Content