Hrana koja briše godine: 5 vrsta doručka koje smiruju upalu i čuvaju mladolikost kože


Zdrava koža započinje iznutra. Otkrijte ukusne kombinacije koje smanjuju upalu, potiču regeneraciju i doprinose prekrasnom izgledu.
Koža je živi organ – stalno reagira na ono što unosimo, hormonalne promjene, stres, okolišne podražaje, ali i na ono što jedemo. S godinama, kronična upala može ubrzati propadanje kolagena, pojavu pigmentacija i gubitak elastičnosti. No pametnim jutarnjim navikama – a zašto ne početi već doručkom – možemo dati snažan poticaj protiv starenja. Zar ne zvuči bolje započeti dan ne samo okrepom nego i hranom koja štiti vašu ljepotu?
Protuupalni doručak za ljepotu i zdravlje
U nastavku otkrijte pet vrsta protuupalnog doručka (ili sastojaka za doručak) koji su dobri za cijelo tijelo, ali i za vašu kožu.
1. Zobena kaša + bobičasto voće + orašasti plodovi
Zob je bogata beta-glukanima, vlaknima koja reguliraju razinu glukoze u krvi i pomažu u smanjenju upalnih biomarkera. Dodajte borovnice, maline ili jagode jer su pune antocijanina i antioksidansa, te šaku badema ili oraha za zdrave masnoće i mineralne komponente.
2. Jogurt (ili biljni jogurt) s probioticima + chia sjemenke
Probiotici pomažu ravnoteži crijevne mikrobiote, a zdrava crijevna barijera često znači manju upalu organizma. Chia sjemenke donose omega-3 masne kiseline, vlakna i magnezij — korisno za ljepotu i zdravlje općenito.
3. Jaja + povrće
Jaja su izvor proteina visoke kvalitete, kolina i antioksidansa poput luteina i zeaksantina. Zeleno lisnato povrće (špinat, kelj, luk) donosi vitamine A, C, K, folat i flavonoide koji smanjuju oksidativni stres i štite stanične strukture.
4. Smoothie od (zelenog) povrća + đumbir + kurkuma
Zelene namirnice (špinat, kelj, cikla) sadrže klorofil i fitonutrijente. Đumbir i kurkuma imaju dokazano protuupalno djelovanje zbog spojeva poput gingerola i kurkumina – oni su prirodni gasitelji upale.
5. Avokado i integralni tost
Avokado je izvor mononezasićenih masnih kiselina i vitamina E, što ga čini odličnim saveznikom protiv oksidativnog stresa. Integralni ili raženi kruh s niskim glikemijskim indeksom smanjuje nagle skokove razine glukoze, što smanjuje stvaranje upalnih spojeva (glikacijskih produkata).
Foto: Dupe Photos



