Seksi tajna mladolikog izgleda: Kako nas pomlađuje hormon “ljubavi”

Pokazalo istraživanje

by | 22 veljače, 2023

Kada ste zaljubljeni, osim što stalno spominjete ime svog novopečenog partnera (čak i onda kada to nema smisla), možda ste primijetili da blistate i iznutra. Je li tajna u osmijehu koji vam ne silazi s usana ili je nešto drugo u pitanju, odlučila je pokazati nova studija.

Pilot-istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu National Library of Medicine, pokazuje da je riječ o nečemu značajnijem. Stručnjaci, naime, smatraju da vas zaljubljenost može pomladiti.

Hormon sreće u koži

Kako? Riječ je o oksitocinu, poznatom pod nazivom hormon ljubavi i dobrog raspoloženja, a koji se proizvodi u našem tijelu tijekom različitih vrsta aktivnosti – od seksa i maženja do masaže i kupke. Ono što iznenađuje jest da oksitocin ne cirkulira samo u vašem mozgu. Ovaj se hormon prenosi sve do epidermisa, odnosno prisutan je i u vašoj koži.

Za potrebe ovog malog istraživanja dermatologinja i istraživačica dr. Nicole Hayre usporedila je razine oksitocina, fotografije lica i upitnike o izloženosti suncu tijekom života kod šest sudionica u dobi od 48 do 61 godine. Svakom sudioniku ocijenila je stanje kože – izgleda li osoba starije, mlađe ili svojim izgledom prati svoju biološku dob – na temelju tipičnih čimbenika starenja kože (bore, tamne mrlje, itd.).

Pomlađujuća djelovanje oksitocina

Veća razina oksiotocina, mlađi izgled

Ispitanici koji su imali višu razinu oksitocina u tijelu izgledali su mladolikije bez obzira na izlaganje suncu. Pitate se kako je to moguće? “Dokazano je da receptor za oksitocin, koji se nalazi na ljudskim fibroblastima, kad ga aktivira oksitocin, inhibira sekretorni fenotip povezan sa starenjem (SASP)”, navodi se u izvješću.

Ta aktivacija SASP-a pokreće oslobađanje upalnih citokina, koji pridonose starenju kože. Zato bi njihovo suprimiranje oksitocinom predstavljalo vrstu zaštitnog mehanizma. Naravno, to ne znači da orgazam ili pjenušava kupka mogu zamijeniti kremu za sunčanje kad je u pitanju starenje ili zdravlje kože, ali ovo je definitivno još jedan razlog koji nas potiče na to da više ljubavi poklonimo sebi i dragim ljudima.

Dakle, ako su vam čvrsta i mladolika koža jedna od želja, uz svakodnevnu njegu lica izvana, mazite se s partnerom ili se naručite za masažu. Ugađajte sebi na sve moguće načine da biste oslobodile pomlađujuće učinke hormona sreće. Trebate li inspiraciju, pročitajte kako povećati razinu oksitocina.

Pročitajte: Frizure zbog kojih žene iznad 40. izgledaju deset godina mlađe

Foto: Galina Zhigalova, iStock/Getty Images Plus