Hoće li Facebook i Instagram ukinuti zabranu objavljivanja golih grudi?

by | 20 siječnja, 2023
zabrana prikaza golih grudi facebook instagram

Facebook i Instagram mogli bi ukinuti dugogodišnju zabranu objavljivanja golih grudi, barem za trans i nebinarne osobe.

U odluci od 17. siječnja, Nadzorni odbor – skupina akademika, političara i novinara koji savjetuju tvrtku o njezinim politikama moderiranja sadržaja – preporučio je da Meta promijeni svoj standard zajednice o golotinji i seksualnim aktivnostima odraslih “tako da njime upravljaju jasni kriteriji koji poštuju međunarodne standarde ljudskih prava”.

Odluka Nadzornog odbora slijedi nakon Facebookove cenzure dviju objava s računa koji vodi američki par koji je transrodan i nebinarni. Objave su prikazivale par kako pozira u toplesu, ali s prekrivenim bradavicama, uz natpise koji opisuju trans zdravstvenu skrb i prikupljanje novca za operaciju. Objave su označili korisnici, a zatim ih je sustav umjetne inteligencije pregledao i uklonio.

Nakon što se par žalio na odluku, Meta je na kraju vratila objave. Odbor je utvrdio sljedeće: “Politika se temelji na binarnom pogledu na spol i razlici između muških i ženskih tijela”, što pravila protiv otkrivanja bradavica čini “nejasnim” kad su u pitanju interseksualni, nebinarni i transrodni korisnici.

Preporučeno je da Meta definira jasne, objektivne kriterije koji poštuju prava kad je u pitanju moderiranje golotinje “tako da se prema svim ljudima postupa na način koji je u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava”.

Iako je pokret Free the Nipple prvotno pokrenut u nastojanju da se destigmatiziraju grudi i tako pomogne u smanjenju hiperseksualizacije ženskih tijela, poništenje zabrane samo se proteže, sve do sada.

Nadzorni odbor Mete naložio je platformama društvenih medija da ukinu zabranu slika ljudi u toplesu za sve koji se identificiraju kao transrodni ili nebinarni kao odgovor na LGTBQ+ par koji je objavio sliku golih prsa, ali na kojoj su im ruke prekrivale bradavice. 

Odbor je u svojoj odluci naveo: “Ista slika ženskih bradavica bila bi zabranjena ako bi je objavila cisrodna žena, ali bi bila dopuštena ako bi je objavila osoba koja se identificira kao nebinarna.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Big Trend Setter (@coileray)

Nadzorni odbor za kontrolu sadržaja kaže da pravila ograničavaju pravo izražavanja za žene, ali i transrodne i nebinarne osobe.

“Stalno procjenjujemo svoje politike kako bismo pomogli da naše platforme budu sigurnije za sve. Znamo da se može učiniti više za podršku zajednici, a to znači rad sa stručnjacima i LGBTQ+ organizacijama za zagovaranje niza pitanja i poboljšanja proizvoda.” Nije jasno hoće li Metin Nadzorni odbor ukinuti zabranu za sve ili samo za neke.

Podsjetimo, kampanja #FreeTheNipple postala je široko popularna na američkim kampusima, a podržale su je i brojne zvijezde, uključujući Rihannu, Miley Cyrus i Lenu Dunham.

Ostaje za vidjeti hoće li Metin Nadzorni odbor ukinuti zabranu. Sada imaju 60 dana za odgovoriti na preporuke Nadzornog odbora.

Foto: Tero Vesalainen iStock/Getty Images Plus via Getty Images